Thursday, September 30, 2010

Fetstival Filem Q ; Anwar dilayan ekslusif di Jakarta.?Anwar sekarang ini dianggap sebagai ikon LGBT dikalangan kelompok songsang tersebut, keberanian Anwar untuk memperjuangkan hak samarata dilihat selari apa yang ingin diperjuangkan oleh kumpulan LGBT diseluruh dunia.

Bayangkan bumi Indonesia yang terkenal dengan Wali Songo dan terkenal dengan pesantren dan pondok pengajian kelas agama kini di datangi oleh kelompok Gay Lesbian gara-.gara alunan demokrasi dan kebebasan ciptaan Negara barat.

Anwar Ibrahim selalu melaungkan bahawa Indonesia kini bersama Turki merupakan Negara demokrasi contoh dan memberi hak kebasan kepada rakyatnya. Malah Anwar pun ingin turut sama menjadikan Malaysia sebagaimana agenda impiannya.

Bram Hendrawan seorang aktivis Gay Indonesia dalam satu kuliah menyatakan bahawa kebebasan yang dimiliki oleh kumpulan Gay lesbian ini sebenarnya adalah kejayaan dari runtuhnya sistem orde baru pemerintahan Suharto pada tahun 1998.

Bram Hendrawan lahir dan dibesarkan di Indonesia, pada tahun 2003 beliau berhijrah ke Belanda untuk menyambung pengajian sarjana Pengajian Media di Universiti Amsterdam. Belanda merupakan negara pertama di dunia yang mengiktiraf perkahwinan sejenis di dunia. Klik sini untuk bacaan seterusnya.

Semenjak reformasi 1998 masyarakat Gay semakin berkembang dengan pesat di Indonesia.

Di Hotel Prince Palembang, pernah diadakan pertunjukan Gay secara tertutup dengan diadakan tarian bogel melibatkan lelaki-lelaki gay, suatu situasi yang tidak pernah wujud di Indonesia.

Anwar Ibrahim yang sekarang ini sibuk membawa demokrasi kebebasan sebagaimana di Indonesia di katakan telah mengunjungi Indonesia pada 26 September 2010 saat satu festival filem Gay LGBT sedang berlansung di Indonesia. Dalam satu majlis di sebelah malam setelah menghadiri forum di sebuah hotel, Anwar dikatakan diberikan layanan ekslusif oleh pihak penganjur.

Kedatangan Anwar ke Jakarta saat Festifval Filem Gay ini berlansung secara tidak langsung membuktikan beliau adalah ikon kepada masyarakat Gay Asia.

Tatkala kes liwatnya belum dibicarakan dengan tersusun di Mahkamah, Anwar telah mengheret seluruh komunity gay antarabangsa untuk menyokongnya. Dengan mengunakan alasan menyatakan perbicaraan itu adalah untuk menutup kareer politiknya. Beliau tidak pernah secara terbuka dirinya tidak terlibat dengan kes liwat tersebut, sebaliknya menuduh ia konspirasi kerajaan.

Arus Pelangi sebuah kumpulan LGBT yang ditubuhkan pada tahun 2006 di Indonesia sekarang ini merupakan antara badan yang aktif memperjuangkan hak kumpulan Gay Lesbian. Kumpulan ini diwujudkan dengan matlamat untuk membela golongan gay, lesbian dan pengamal hubungan sejenis di Indonesia.

Yang menariknya kumpulan ini akan mengangkat seboleh mungkin mana-mana pemimpin agama yang mengiktiraf kelompok mereka seperti Musdah Mulia seorang tokoh Islam Moderat dari Nahdatul Ulama yang menyokong perjuangan golongan gay. Sikap Musdah Mulia yang mengatakan Islam membenarkan perlakuan Gay Lesbian telah memburukkan lagi imej Indonesia Indonesia sebagai sebuah Negara yang pernah melahirkan ulama hebat sebelum ini.

Indonesia yang dikenali sebagai Negara yang paling ramai umat islam memang sejak sekian lama diimpikan oleh kuasa barat . Sejak cetusan kemerdekaan dari Sukarno dari penjajahan Belanda tidak ada negara yang mampu menakluk Negara tersebut.

Namun laungan demokrasi dan kebesan akhirnya menyebabkan Negara yang pernah menerajui kumpulan Negara –Negara berkecuali (NAM) sewaktu perang dingin itu runtuh menyembah kuasa barat.

Dan kini agenda barat semakin melebar melalui aktiviti dan penganjuran pelbagai program yang tidak menepati syariat islam untuk menghilangkan fungsi Indonesia sebagai sebuah pusat yang pernah melahirkan Tamadun islam di nusantara.

Adakah ini juga akan berlaku di Malaysia sekiranya Anwar maju ke Putrajaya?

Wednesday, September 29, 2010

Richard Branson ; Wan Azizah setuju kes liwat Anwar dipercepatkan


Dalam laman Anwaribrahim blog hari ini, ada keajaiban berlaku selalunya apabila ada tokoh antarabangsa mengesa Anwar dibebaskan dari pertuduhan kes liwatnya. Anwar akan mengambil desakan kata-kata tokoh tersebut untuk diwawarkan kepada pengikutnya.

Namun yang peliknya hari ini, kenyataan memang dikeluarkan di laman tersebut bagi menyambut sokongan Branson kepada Anwar, namun di perenggan akhir dinyatakan ia merupakan kata-kata Presiden PKR iaitu Wan Azizah bukan sebagaimana lazimnya akan ditulis nama sebagai Anwar Ibrahim.

Timbul persoalan adakah Anwar malu untuk mengatakan dirinya rapat dengan Richard Branson, kerana status Branson juga merupakan seorang biseksual dan merupakan kroni kepada Al Gore serta kenalan baik Anwar Ibrahim.

Tentu aneh sebenarnya tindakan Anwar kali ini, yang seolah-oleh ingin menjauhkan diri dari dikaitkan dengan pemilik syarikat penerbangan tambang murah di eropah dan penaja kepada kelab Gay di London.

Dalam satu majlis di Kuala Lumpur yang dikendalikan oleh Lorraine Hans yang juga pernah menemubual Anwar sewaktu di Munich. Branson mengatakan bahawa PM Malaysia harus masuk campur dalam kes liwat Anwar Ibrahim.

Ucapan Branson itu menyebabkan berduyun-duyun penyokong Anwar termasuk di dalam PAS mengambil kata-kata Branson tersebut. Seolah - olah Anwar menang lagi dalam isu kes liwatnya sepertimana digambarkan kes liwatnya pada tahun 1998. Walaupun ketika itu seperti yang dinyatakan Lorraine Hans wartawan yang menemubual Branson bahawa hakim memutuskan kegiatan liwat antara Sukma dan Anwar Ibrahim tetap berlaku walaupun Anwar dibebaskan dari hukuman.

Sebenarnya kata-kata Richard Branson di majlis tersebut telah membuktikan bahawa langsung tiada campur tangan di pihak kerajaan ataupun Perdana Menteri melibatkan kes liwat Anwar Ibrahim :-

Laporan the malaysian insider hari ini [klik di sini] menyebut Richard Branson, pengasas Virgin Group mendesak Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Abdul Razak agar 'campurtangan' dalam kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkannya sebagai 'duri' kepada reputasi baik Malaysia.

Sumber : AIDC News

Sebelum ini Anwar dan penyokongnya selalu mengatakan bahawa kes liwatnya dengan Saiful Bukhari merupakan satu konspirasi terancang Najib Tun Razak terhadap Anwar Ibrahim. Nah sekarang orang luar pula telah mendesak Najb untuk campur tangan kes tersebut, tentu pelik bukan.

Faktanya hari ini kalau kita perhatikan kes liwat Anwar sebenarnya boleh diselesaikan dengan mudah sekiranya Anwar sanggup menghadapi perbicaraan tersebut. Namun kalau kita perhatikan Anwar sendiri sebenarnya yang banyak timbulkan pelbagai karenah untuk melarikan dari berhadapan dengan bekas pembantunya Saiful Bukhari di Mahkamah.

Dan sebenarnya kita juga seharusnya berterima kasih kepada Branson kerana telah membersihkan nama Perdana Menteri kita dari dikaitkan dengan kes liwat Anwar Ibrahim. Sesungguhnya kes liwat Anwar bukanlah konspirasi tetapi kenyataan yang pelu diterima oleh penyokong Anwar sendiri.

Sekarang Wan Azizah di dalam blog Anwar juga inginkan Najib campurtangan, oleh itu harus kita mendesak ia disokong dengan meminta Najib mempercepatkan perbicaraan yang telah memakan tempoh masa yang terlalu lama.

Tuesday, September 28, 2010

Lorraine Hans -Wartawan CNN melihat Anwar sebagai gay

Lorraine Hans bekas wartawan CNN di dalam temubual dengan Anwar Ibrahim Di Munich pada tahun 2004 pernah menyatakan kepada Anwar Ibrahim dalam tembual itu ,Hakim memutuskan kes liwatnya adalah 2-1 iaitu aktiviti liwat memang sah berlaku antara Anwar dan mangsanya sewaktu itu Sukma Darmawan.

Persoalan itu membangkitkan amarah Anwar Ibrahim dengan terus menyerang sistem kehakiman di Malaysia yang didakwa tidak adil pada dirinya.

Namun begitu pada ceramah umum sebaik dia kembali ke Malaysia selepas itu, media dibawah pengaruhnya langsung tidak menceritakan keputusan hakim tersebut sebaliknya lebih kepada menyatakan tuduhan liwat ditarik balik dan digembar-gemburkan ia hanyalah konspirasi sahaja.

Namun yang menjadi persoalan kenapa wartawan berpengalaman Lorraine Hans berani bertanyakan soalan tersebut. Lorraine Hans semasa itu merupakan wartawan CNN berpengkalan di Hongkong dan beliau telah banyak menerumahan pelbagai tokoh diserata dunia.

Yang menariknya ramai tokoh di temuramahnya juga merupakan tokoh yang dikaitkan dengan Gay LGBT. Oleh itu dapat kita andaikan bahawa beliau seolah mengetahui bahawa Anwar sememangnya gay dan kerana itulah beliau bertanya soalan tersebut kepada Anwar.

Antara tokoh gay LGBT lain yang pernah ditemuramahnya adalah Giargio Armani, Eltoh John, Jin Xing bekas tentera rakyat China yang menukar status jantinanya hingga menjadi isu di Republic China.

Dapat kita katakan wartawan kelahiran Singapura itu tidak akan terbang jauh semata-mata untuk mendapatkan Anwar sekiranya bekas Presiden Abim itu bukan tokoh kontroversi sebagaimana beberapa nama yang pernah ditemubual olehnya.

Sebagai bekas Timbalan Perdana Menteri di negara islam dan akhirnya jatuh kerana dikaitkan dengan hubungan songsang dengan lelaki sudah tentu ramai pihak akan ingin menyoroti perkembangan tokoh tersebut.

Sebelum ini di kalangan Negara islam moden hanya Kamal Atarturk sahaja tokoh dunia islam pernah dikaitkan dengan pelakuan gay, oleh itu kehadiran Anwar sudah tentu akan dinanti oleh media barat yang sememangnya sudah lama menanti Kamal Atarturk versi baru untuk diangkat sebagaimana Atarturk sewaktu era Turki Moden dahulu.

Wednesday, September 22, 2010

Rafizi Ramli mula lancar perang terhadap CheGu Bard


Oleh Tom Yam

Persaingan merebut jawatan Ketua AMK dijangka semakin hangat apabila calon pilihan Anwar Ibrahim Rafizi Ramly dikatakan akan mula menggerakan jentera kempennya bermula malam esok apabila kumpulan akan melancarkan Program Generasi Reformasi dengan menjadikan Kelab Darul Ehsan di Ampang sebagai tapak pelancaran RoadShow seluruh Negara tersebut.

Adalah dipercayai program yang diaturkan Rafizi ini adalah bagi membendung kemaraan kumpulan pesaingnya Che Gu Bard (Badrul Hisham )yang dikatakan mendapat restu dari Ketua AMK sekarang Shamsul Iskandar.

Jumlah pencalonan buat masa ini dikatakan lebih memihak kepada Che Gu Bard dan meninggalkan Rafizr Ramli dan Hasmi Hashim.

Dikatakan juga Rafizi Ramli mula diserang dari kumpulan Che Gu Bard dengan pelbagai dakwaan dengan memperlehkan kredibiliti yang ada pada dirinya. Hingga menyebabkan Nik Nazmi tampil membersihkan bekas Pengurus kanan di Petronas Carigali tersebut.

Rafizi Ramli yang mengenali Anwar dan tertarik dengan Ketua umum PKR tersebut semenjak beliau masih belajar di MCKK , dikatakan memainkan peranan penting dengan menasihat Anwar di dalam aspek Ekonomi dinegeri Selangor.

Malah segala apa yang dipertuturkan oleh Anwar berkaitan ekonomi kebanyakkannya adalah idea dari Rafizy. Hari ini Anwar menempatkan beliau dikerusi empuk sebagai Ketua Eksekutif Penasihat Ekonomi negeri Selangor.

Nik Nazmi Adun Seri Setia dan bekas Setpol MB Selangor, kini merupakan Pengarah Komunikasi PKR merupakan anak didik Rafizi Ramly. Oleh itu tidak menghairankan jika kita melihat Nik Nazmi berkerja keras agar Rafizy Ramli memenangi jawatan Ketua AMK.

Di dalam persaingan merebut jawatan ketua AMK tersebut, Rafizy menjadikan Amirudin Shaari sebagai regunya dalam kumpulan Generasi Reformasi tersebut sebagai calon TIMBALAN KETUA, sementarSIM TZE TZIN dan Kesavan Subramanian sebagai calon Naib Ketua AMK.

Dengan 19 Road Show diaturkan oleh kumpulan Generasi Reformasi ini untuk melawan kerja Che Gua Bard dan Hasmi Hashim adalah dijangkan persaingan merebut jawatan Ketua AMK PKR kali ini adalah sengit.


Lebih-lebih lagi kumpulan Che Gu Bard mendapat sokongan penuh daripada Shamsul Iskandar. Walaupun Che Gu Bard tidak mempunyai latar belakang Akademik yang hebat seperti mana dimiliki Rafizi Ramli, namun dipercayai akar umbi PKR dikatakan lebih selesa dengan gerak kerja Che Gu Bard yang datangnya dari kelompok biasa PKR.


Begitu juga dengan Hasmi Hashim yang dikatakan akan mendapat sokongan dari kelompok tengah dan sosialis di dalam AMK. Dilabel sebagai kumpulan Pencerahan, tindakan agresif Hasmi Hashim dalam melontarkan idea dijangka menarik perhatikan banyak pihak di dalam AMK PKR untuk menyokongnya.


Walaupun Hasmi Hashim tidak segah nama Rafizy Ramli dan Che Gu Bard namun dia rapat dengan akar umbi PKR. Oleh itu lawannya tidak boleh mengambil mudah ancaman daripada Ketua PKR Parit Sulong tersebut.

Anwar, David Beckham dan Urutan Seksual


Gara-gara pemain Bolasepak LA Galaxy David Becham awal minggu ini mengunjungi sebuah pusat urutan Thai lewat malam telah menyebabkan ia menarik perhatian media. Ia menjadi tumpuan kerana ia berlaku di saat isterinya Victoria sedang berada di Britain, dan Pusat urutan tersebut merupakan pusat urutan yang menawarkan urutan bantuan seksual " Happy " sebagai pengakhiran urutan. Klik Sini.

Peminat LA Galaxy juga mempersoalkan apa motif Beckham mendapatkan urutan tersebut sedangkan pihak LA Galaxy sudah menyediakan khidmat pakar Fiseoterapi kepada bekas bintang bolasepak Manchester United dan Real Madrid tersebut.

David Beckham dalam satu temubual pernah mengakui bahawa dia adalah lelaki metroseksual, sebagaimana penyanyi Latin Rikcy Martin yang sebelum ini pernah mengemparkan dunia hiburan apabila mengaku merupakan seorang Gay.

Lelaki Metroseksual memang sukakan kecantikan dan penampilan yang elegan. Disebabkan itu SPA ,Urutan, mandian Scrub, rawatan kulit dan muka bukanlah suatu yag aneh pada lelaki jenis ini.

Namun yang menjadi masalahnya majority lelaki Metroseksual lebih cenderung kepada pelakuan hubungan sejenis dan biseksual. Dari Elton Jonh , Ricky Martin, Adam Lambert hinggalah kepada pemilik MTV, semuanya merupakan lelaki metroseksual yang meminati hubungan sejenis dan pengamal biseksual.

Di Malaysia Anwar dan Azmin Ali juga dikatakan termasuk di dalam kelompok ini, cuba perhatikan penampilan Anwar Ibrahim dan Azmin Ali, isteri mereka pun kalah dengan penampilan mereka yang terlalu elegan.

Sebagaimana lelaki meteroseksual lain Anwar dan Azmin juga begitu sukan urutan dan Scrub.Malah Anwar mempunyai tukang urut peribadi sendiri bernama Rashid dan pernah menjalinkan hubungan sumbang tatkala Wan Azizah berada berjauhan, seperti pernah didedahkan oleh bekas Setiausaha politiknya Ezam Mohd Noor.

Tuesday, September 21, 2010

Indonesia negara contoh Demokrasi muslim moderate- Anwar Ibrahim

.

First Gay Parade in Indonesia. Now, do you think you will ever see this in Malaysia? I wonder what is Pakatan Rakyat’s stand on this. I am sure there will be a million conflicting views.

May 17 was International Day Against Homophobia. Our Indonesia sisters and brothers took to the streets in Jakarta to say No against homophobia, lesbophobia and tranphobia, as these prejudices can be so thick that those holding them become irrational towards the gay community.

Are you homophobic, lesbophobic or transphobic? Go on reading.

Gay rights are human rights. If you believe in freedom of religion and belief, if you believe in human rights, you would allow them their place on earth.

In Indonesia, the Ardhanary Institute (Women LBT Reserch, Publishes and Advocacy Centre) and the Indonesian Coalition of Women LGBT Rights are formost in raising this controversial issue at the national and international level.

It would be interesting to see the day when even men come out in support of gay women rights in Malaysia.

* di petik dari blog Susan Looone - Susan merupakan wartawan bebas berpangkalan di Bangkok dan merupakan aktvis human right bersama Dr Phonthip Rojanasunand, terlibat memburukan Perdana Menteri Malaysia dengan isu Altantunya di luar negeri. Arnaud Dubus wartawan yang mengaitkan Dato Seri Najib dengan Altantunya juga merupakan kenalannya di Bangkok.

Thursday, September 2, 2010

Dalaman AMK PKR berkecamuk - Rafizy Ramli mula dikecamTindakan Rafizi Ramli mengumumkan mencalonkan dirinya sebagai Calon Ketua AMK telah menyebabkan beliau diserang pelbagai penjuru di dalam PKR hinggakan Nik Nazmi Pengarah Komunikasi PKR yang baru dilantik Anwar telah menjawab tomahan ke atas Rafizi di dalam blognya.

Umum mengetahui penyandang jawatan sedia ada sekarang Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Che Gu Bard juga turut mengimpikan jawatan yang sama, bagi Shamsul Iskandar ataupun Che Gu Bard itulah jawatan yang paling mudah untuk menonjolkan kepimpinan masing-masing kepada Anwar Ibrahim.

Namun mungkin mereka kedua terlupa terutama Shamsul Iskandar sudah banyak kali Anwar memberi ruang kepada dirinya, namun keduanya gagal membuktikan bahawa mereka mampu membantu Anwar Ibrahim terutama di dalam kes liwatnya.

Anwar tiada pilihan lain melainkan memilih calon yang lebih mempunyai idealisme yang cukup kuat untuk menawan hati golongan muda. Bak seperti kata Nik nazmi dalam artikelnya.

“ Lawan dan rakan kita juga semakin kreatif dalam mendekati anak muda. Dahulu Pemuda Umno juga terperangkap dengan pandangan ke belakang (misalnya menghunus keris) tetapi hari ini mereka cuba keluar dari “comfort zone” mereka. Hakikatnya kita banyak tarikan untuk mendapat sokongan anak muda (gabungan Generasi Reformasi di jalanan, aktivis NGO mahupun di Parlimen dan DUN) namun setakat ini kita semua masih gagal menggemblengnya” Kata Nik Nazmi di dalam blognya.

Oleh yang demikiran kita dapat menterjemahkan ucapan Nik Nazmi itu seolah mewakili kata Anwar Ibrahim yang nyata tidak berpuas hati dengan peranan yang dilakukan oleh Shamsul Iskandar sebelum ini.

Shamsul Iskandar juga harus sedar, personalitinya jauh berbeza dengan Rafizi yang nyata lebih bergaya dan metroseksual berbanding dirinya yang gemuk dan pendek jauh dari lirikan mata Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim.

Seharusnya Shamsul tatkala dipilih sebagai Ketua Umum PKR sebelum ini mengambil kesempatan mengunjungi SPA lelaki metrokseksual atau pusat kecantikan bagi membentuk personaliti menarik seperti Azmin Ali dan Anwar Ibrahim, namun dia gagal memahami rentak ketuanya.

Antara Shamsul Iskandar , Che Gu Bard, Hasmi Hashim dan Rafizi Ramli, pemuda yang berasal dari kemaman itu jauh ke hadapan personaliti dan idealismenya, beliau dilihat lebih disenangi banyak pihak berbanding lawan lain. Mungkin ini yang menyebabkan Anwar tertarik kepada dirinya dan memberi restu kepada beliau.

Rafizi Ramli sudah banyak berjuang dan membantu Anwar dan Nurul Izzah jelas Nik Nazmi lagi antaranya membantu Anwar ketika debat harga minyak Anwar Ibrahim dan Syabery Chik pada tahun 20008. ( tanpa disangka pendedahan Nik Nazmi tersebut membuktikan bahawa retorik Anwar dan lontaran ideanya pada debat tersebut adalah hasil garapan orang lain).

Selain itu turut terlibat memberi ruang kepada Nurul Izah dan Anwar plafrom ucapan sewaktu memimpin Presiden Majlis Tertinggi Pelajar-Pelajar Malaysia di United Kingdom (UKEC), menulis Suara Mahasiswa dan menggerakkan Keadilan Antarabangsa Eropah serta Free Anwar Campaign bersama-sama Raja Petra Kamarudin serta memainkan peranan di dalam Pemuda Keadilan saat awal penubuhan sayap AMK tersebut.

Sekarang ini Rafizi diberi platfom ketua Ketua Eksekutif,
Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor
dan Anwar adalah penasihat ekonomi negeri Selangor, seharusnya lawan kepada Rafizi membaca sudut ini, tentu ada sebab menarik mengapa Anwar dan Rafizi bersama di dalam satu platfom ekonomi dinegeri Selangor. Seolah Anwar begitu percayakan Rafizi berbanding Shamsul Iskandar, Badrul Hisham ataupun Hasmi Hashim