Tuesday, September 28, 2010

Lorraine Hans -Wartawan CNN melihat Anwar sebagai gay

Lorraine Hans bekas wartawan CNN di dalam temubual dengan Anwar Ibrahim Di Munich pada tahun 2004 pernah menyatakan kepada Anwar Ibrahim dalam tembual itu ,Hakim memutuskan kes liwatnya adalah 2-1 iaitu aktiviti liwat memang sah berlaku antara Anwar dan mangsanya sewaktu itu Sukma Darmawan.

Persoalan itu membangkitkan amarah Anwar Ibrahim dengan terus menyerang sistem kehakiman di Malaysia yang didakwa tidak adil pada dirinya.

Namun begitu pada ceramah umum sebaik dia kembali ke Malaysia selepas itu, media dibawah pengaruhnya langsung tidak menceritakan keputusan hakim tersebut sebaliknya lebih kepada menyatakan tuduhan liwat ditarik balik dan digembar-gemburkan ia hanyalah konspirasi sahaja.

Namun yang menjadi persoalan kenapa wartawan berpengalaman Lorraine Hans berani bertanyakan soalan tersebut. Lorraine Hans semasa itu merupakan wartawan CNN berpengkalan di Hongkong dan beliau telah banyak menerumahan pelbagai tokoh diserata dunia.

Yang menariknya ramai tokoh di temuramahnya juga merupakan tokoh yang dikaitkan dengan Gay LGBT. Oleh itu dapat kita andaikan bahawa beliau seolah mengetahui bahawa Anwar sememangnya gay dan kerana itulah beliau bertanya soalan tersebut kepada Anwar.

Antara tokoh gay LGBT lain yang pernah ditemuramahnya adalah Giargio Armani, Eltoh John, Jin Xing bekas tentera rakyat China yang menukar status jantinanya hingga menjadi isu di Republic China.

Dapat kita katakan wartawan kelahiran Singapura itu tidak akan terbang jauh semata-mata untuk mendapatkan Anwar sekiranya bekas Presiden Abim itu bukan tokoh kontroversi sebagaimana beberapa nama yang pernah ditemubual olehnya.

Sebagai bekas Timbalan Perdana Menteri di negara islam dan akhirnya jatuh kerana dikaitkan dengan hubungan songsang dengan lelaki sudah tentu ramai pihak akan ingin menyoroti perkembangan tokoh tersebut.

Sebelum ini di kalangan Negara islam moden hanya Kamal Atarturk sahaja tokoh dunia islam pernah dikaitkan dengan pelakuan gay, oleh itu kehadiran Anwar sudah tentu akan dinanti oleh media barat yang sememangnya sudah lama menanti Kamal Atarturk versi baru untuk diangkat sebagaimana Atarturk sewaktu era Turki Moden dahulu.

No comments: