Monday, August 16, 2010

Gay memang suka bercium


Menurut bekas rakan karib Anwar Ibrahim iaitu ahli Parlimen Bayan Lepas Dato' Zahrain Mohammed Hashim, lelaki yang pernah meliwat Saiful Bukhari itu suka sangat bercium, antara orang yang pernah diciumnya ialah Shahariza skandal rakan baiknya Mr. Paul Wolfowitz. Kalau cium pipi lelaki pula rasanya itu sudah merupakan pelakuan biasa bagi Penasihat PKR tersebut.

Sebenarnya budaya bercium bukanlah asing pada masyarakat barat, ia digunakan sebagai satu alat perhubungan, dari hari ke sehari ia kini menjalar ke seluruh dunia.

Di negara jiran kita Indonesia pada tahun akhir lima puluhan, apabila Presiden Soviet Union sewaktu itu, Worosilov, datang berkunjung ke Indonesia. Dalam salah satu acara ramah tamah dan disambut oleh Bung Karno, presiden Worosilov mencium pipi Ibu Hartini sebagai ungkapan rasa persahabatan.

Peristiwa itu menyebabkan seluruh Indonesia mengalami gegaran umpama lestusan gunung berapi. Akhbar Suara Merdeka menyatakan di muka depan akhbarnya, "Presiden Worosilov mencium wanita tercantik di Indonesia". Manakala pelbagai tokoh mengecam tindakan Presiden Soviet tersebut, malah beberapa tokoh agama mengatakan kufur, melakukan tindakan demikian.

Bagi masyarakat Arab pula budaya bercium pipi pula digunakan secara meluas tidak kira lelaki atau wanita sebagai tanda keakraban persahabatan.

Peliknya Anwar ni suka sangat terikut dengan budaya luar, disebabkan suka berciumlah agaknya dia suka di panggil Sheikh Anwar. Boleh ikut style Pak Arab yang suka bercium dengan tetamu ataupun kenalan baru yang ditemuinya.

Itulah bijaknya Anwar memanipulasi budaya untuk nafsu luar tabienya, janji dapat cium orang yang diminati.

Sebagai seorang lelaki dianggap manusia dua alam dan mempunyai kehidupan gelap tersendiri, Anwar sebenarnya sudah tentu mempunyai keinginan untuk mepraktikan amalam cium pipi sebagaimana lazim dilakukan masyarakat nyah atau golongan lembut yang juga selalu menjadikan budaya cium tersebut sebagai tanda akrabnya lingkaran hubungan sesama mereka.
Cium pipi kiri, cium pipi kanan malah ciuman seumpamanya juga sekarang ini sudah lazim digunakan oleh kumpulan minoriti gay, transgender sebagai tanda pengenalan kelompok mereka.

Di barat ekoran tuntutan gay untuk bercium dibenarkan kepada umum telah menyebabkan mereka menjadikan gereja sebagai sasaran untuk meluahkan ketidakpuasan hati perasaan mereka terhadap. baca sini dan sini untuk ikuti kisah tuntutan gay untuk bercium dibenarkan.

Anehnya ungkapan keakraban dan persahabatan selalu digunakan sebagai alasan membenarkan perlakuan tabiat ini, walaupun ia bukanlah budaya asal masyarakat.

No comments: