Saturday, April 17, 2010

Anwar lemas lambungan ombak 1 Malaysia


Gara-gara slogan 1 Malaysia, Anwar semakin tertekan dan lemas dalam ombak ciptaan Perdana Menteri, maka di momokan bahawa 1 Malaysia adalah agenda APCO dan nama Yahudi dibabitkan.

Dalam dunia global pada hari ini, orang yahudi sebenarnya ada di mana-mana malah di bumi Iran sekalipun orang Yahudi wujud dan mereka diberikan hak sebagai warganegara Iran. Dari barat ke Timur orang Yahudi menguasai Teknologi maklumat Bank, syarikat Hiburan, firma hartanah dan juga syarikat peruncitan.

Malah syarikat peruncitan seperti Tesco dan Carefour yang berada di seluruh dunia juga dimiliki oleh orang Yahudi pada akhirnya melalui pemilikan saham, dan umum mengetahui di negara islam pun beratus-ratus wujud syarikat peruncitan tersebut, termasuk di Kelantan negeri yang dikuasai PAS yang dikatakan begitu membenci Yahudi.

Kalau benar Anwar dan PKR komited membenci syarikat yang dimiliki Yahudi kenapa tidak diarahkan kepada MB Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang agar mengarahkan Syarikat Tesco dan Carefour di tutup dari beroperasi di negeri tersebut.

Agenda Anwar membenci Yahudi ini sebenarnya boleh dipersoalkan. Timbul satu persoalan mengapa dalam banyak-banyak ucapan dan kenyataanya beliau hanya membenci Yahudi dan tidak pernah mengatakan membenci kelompok Zionis Israel yang ingin menguasai dunia.

Beliau tidak pernah mempersoalkan kebiadaban zionis di Semenanjung Gaza dan Tebing Barat, malah yang melucukan beliau pernah menandatangani surat persetujuan menyokong perjanjian Annapolis Summit yang pada akhirnya mengiktiraf wujudnya negara Zionis di bumi Palestin sewaktu pemerintah Bush di Amerika.

Tun Mahathir banyak dikecam media barat yang dikuasai Yahudi kerana pernah mengkritik peristiwa Holocaust di Jerman dan juga tindakan Zionis ingin menguasai dunia. Keberanian Tun Mahathir itu menyebabkan badan-badan Zionis dunia ingin mengheret bekas Perdana Menteri Malaysia tersebut ke PBB atas tindakan anti Semitic.

Sekarang cuba kita perhatikan apa yang terjadi kepada Anwar Ibrahim, kenapa badan Yahudi Zionis antarabangsa tidak mengambil tindakan ke atas dirinya, sedangkan kalau kita perhatikan Anwar seolah-olah menunjukkan kepada rakyat Malaysia beliau anti Yahudi. Sehingga hari ini media dunia yang dikuasai Yahudi lansung tidak menyiarkan kenyataan Anwar sepertimana apa yang dilakukan kepada Tun Mahathir.

Oleh itu kita dapat rumuskan bahawa perancangan Anwar mengecam APCO kerana sememangnya memang diaturkan oleh Al-Gore Zionis yang mempunyai dendam peribadi terhadap APCO kerana syarikat itu pernah mengagalkan projek Hijau (Anti pemanasan global) yang di canangnya hingga membuatkan bekas Naib Presiden Amerika itu rugi dalam percaturan kewangan ekoran tindakan APCO. Sehingga hari ini Anwar belum memberi kenyataan kenapa dirinya dilantik sebagai ahli lembaga pengarah syarikat Generation Investment Management Group yang mempunyai pelaburan di Israel.

Pada kehidupan politik hati ini, bagi mengimbangi aura 1 Malaysia ciptaan Najib dan mengelakan dirinya lemas, Anwar membuat keputusan autokratik mencalonkan Zaid Ibrahim sebagai calon PRK di Hulu Selangor.

Pencalonan calon yang berfikiran liberal itu adalah bagi membuktikan bahawa PKR cuba menghantar mesej bahawa PKR merupakan parti Malaysia sepenuhnya. Walhal diperingkat akar umbi ramai mengetahui Zahid sebenarnya tidak mempunyai jatidiri Malaysia kerana cara hidupnya lebih kepada kebaratan.

Sememangnya inilah percaturan yang memeningkan Anwar, dengan tindakan Azmin yang merajuk kerana calon pilihanya tersingkir, Anwar semakin pusing dan hilang arah. Kesilapan di Hulu Selangor akan menyebabkan parti pimpinannya semakin hilang arah tuju.

Sebelum ini, tindakan beberapa ahli parlimen PKR yang juga merupakan penyokong tegarnya seperti YB. Zulkifli Nordin dan YB.Mohsin , YB Zahrain serta bekas setiausaha agung PKR Salehuddin Hashim benar-benar membuatkan sesetengah ahli PKR goyah dengan situasi yang berlaku. Ditambah lagi dengan beberapa pendedahan yang benar-benar memalukan Anwar.

Pada mereka jika kawan rapat pun sudah tidak percaya Anwar lagi adakah berbaloi mereka menumpahkan khidmat setia kepada PKR dan Anwar. Sedikit sebanyak moral ahli PKR kini kian merudum.

Semenjak dilantik sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen, Anwar Ibrahim banyak melontarkan pelbagai janji kepada penyokongnya, di Selangor Anwar yang menawarkan diri menjadi penasaihat ekonomi negeri Selangor juga melakukan perkara yang sama.Janjinya ekonomi Selangor berkembang dengan cergas dan aktif lebih daripada negeri lain.

Namun anehnya tiada satu perkara pun yang dihasilkan, seperti kata YB Teresa Kok, Exco kanan di Sidang Dewan Undangan negeri Selangor pada minggu lepas, amat sukar untuk menyatakan siapa sebenarya yang membawa pelaburan ke negeri Selangor jika banyak sekalipun, samada ia datangnya dari polisi Kerajaan Pusat atau Kerajaan negeri.

Kenyataan ini seolah menunjukan dan memberi bukti bahawa YB. Teresa pun mengakui sekiranya ekonomi Selangor semakin cemerlang ia bukanlah disebabkan Anwar Ibrahim tetapi disebabkan polisi yang dibuat oleh kerajaan pusat kerana banyak projek ekonomi di Selangor melibatkan agensi dan dasar kerajaan pusat.

Anwar hanya pakar merosakan agama.

Sebenarnya Anwar kini lebih sibuk melontarkan idea mengenai kebebasan dan hak asasi manusia serta mebawa perubahan kepada agama yang dianuti, itulah focus utama Anwar kini dan bukan perkara lain.

Realitinya idea yang ingin dibawa Anwar ini adalah bercanggah dengan apa yang telah dimaktubkan oleh perlembagaan Malaysia yang mengamalkan sistem Demokrasi Raja Berpelembagaan. Antara sistem demokrasi yang diamalkan di Malaysia dengan apa yang ingin dibawa bekas banduan itu sebenarnya lansung berbeza.

Anwar mengimpikan Demokrasi seperti apa yang terkandung dalam pemikiran Jefenson di Amerika, pada Jefenson Demokrasi adalah memberi ruang sebebasnya kepada setiap agama berkembang, hak sivil kepada semua orang termasuk golongan gay lesbian untuk mendapatkan hak berkahwin. Ini sebenarnya yang Anwar inginkan tanpa disedari oleh rakyat Malaysia.

Semangnya Anwar memang pakar melontar idea yang bercanggah dengan nilai agama islam, buktinya dialah pemimpin islam hari ini yang sibuk keliling dunia mempromosi islam liberal dan Pluralisme Agama untuk dijadikan sebagai pemikiran baru kepada orang islam.

Syed Hossien Nasr tokoh Pluralisme Agama yang mengabdikan diri di Amerika selepas naiknya Ayatullah Khemeini dan revolusi di Iran dijadikan Tok Guru sebenar kepada Anwar untuk merubah islam. Banyak idea-idea Anwar kini adalah berlandaskan apa yang dibawa oleh tokoh tersebut yang kini mengetuai dialog antara agama di Universiti Georgetown Amerika.

Anwar benar-benar lemas.

Idea 1 Malaysia bawaan Kerajaan Malaysia benar-benar menyebabkan Anwar lemas, lantaran itu Anwar cuba untuk memulihkan dan membangkitkan kekuatan PKR dengan merosakan slogan 1 Malaysia.
Anwar siang malam berfikir bagaimana cara untuk memburukan polisi kerajaan, kerana beliau sedar Najib bukanlah Abdullah Badawi yang bejaya ditundukkan dengan begitu mudah melalui perancangan liciknya sehingga membuatkan bekas Perdana Menteri Malaysia itu meningalkan kerusi empuk Perdana Menteri.

Dengan beberapa situasi terkini mengenai kerajaan negeri Selangor, Pulai Pinang, Kelantan dan Kedah benar-benar membuatkan Anwar tidak selesa untuk meneruskan misi menguasai Putrajaya pada pilihanraya ke 13 nanti.

Najib kini dilihat oleh masyarakat perniagaan pantas bekerja, sehingga menyebabkan Anwar terdesak untuk melawan apa sahaja yang dilakukan Najib. Kepimpinan Najib semakin diterima oleh pimpinan dunia. Malah syarikat penyelidik ekonomi memberikanpetunjuk ekonomi Malaysia akan tumbuh dengan baik kesan kerja keras yang dilakukan oleh Perdana Menteri.

Kembalinya Perak kepada kerajaan Barisan Nasional melalui lompatan beberapa Adun PKR benar-benar membuatkan sebilangan ahli PAS semakin meragui PKR. Malah Setiausaha PAS Selangor pernah melontarkan idea supaya PAS keluar dari Pakatan Rakyat.

Di Kedah Menteri Besar YAB Azizan dikatakan sering sakit dan gagal untuk membuat perubahan polisi kerajaan negeri Kedah.

Sementara di Kelantan, gara-gara isu di Perbadanan Menteri Besar Kelantan menyebabkan anak dan menantunya bercakaran dengan pimpinan PAS negeri , sehingga Tok Guru Nik Aziz pun gagal membendung permasalahannya. Semakin hari semakin banyak cerita negatif yang keluar dari bumi Tok Janggut tersebut.

Di Pulau Pinang pula Lim Guan Eng yang merupakan Ketua Menteri telah melaksanakan beberapa polisi mengikut kata hatinya hingga membuatkan wujud perbalahan sesama pakatan rakyat hingga menyebabkan beberapa ahli PKR keluar daripada parti. Manakala di kalangan orang Melayu pula Lim Guan Eng diasak dengan begitu teruk diatas beberapa tindakan yang dianggap dikriminasi ke atas orang Melayu.

Beberapa kes memalukan yang melibatkan anggota PKR dan dirinya benar-benar membuatkan masyarakat umum semakin tidak selesa dengan tindakan Anwar.

Dari isu anggota exco PKR Selangor berbogel, isu sokongan terbuka Anwar kepada Chin Peng dan isu Ahli Parlimen dan ADUN lompat parti, hinggalah isu Kalimah Allah, masyarakat bertanya keseriusan Anwar dan PKR untuk menjadi pemerintah.

Sementara itu, penangguhan kes liwat dengan Saiful Bukhari pula menyebabkan semakin ramai ingin mengetahui cerita sebenar di sebalik kes liwat tersebut dan bertanya kenapa perlu ditangguh begitu lama kes liwat tersebut.

Dari rentetan isu dan kejadian ini dapat disimpulkan bahawa Anwar semakin buntu untuk menyelamatkan karier politiknya. Dan Anwar juga sedar masyarakat Malaysia semakin hari sudah semakin tidak percaya kepada dirinya lagi. Kerisuan Anwar semakin terselah apabila masyarakat barat kini pula semakin mula menjauhkan diri dari Anwar dan saranannya semakin tidak dipedulikan oleh masyarakat barat.

2 comments:

Anonymous said...

1 Malaysia ke??

woit.. itu 1 Israel la UMNGok..

kah kah kah..

Anonymous said...

penyokong tegarnya seperti YB. Zulkifli Nordin dan YB.Mohsin , YB Zahrain serta bekas setiausaha agung PKR Salehuddin Hashim

Cis.. ko silap diorang tu sebenarnya barua!!! tak dapat duit keluar.

#Tok sedara bini bapak kau