Thursday, March 18, 2010

Anwar umpama raksasa yang suka bertukar wajah?Anwar rupanya bukan setakat mengunakan Yusuf Qardawi untuk kepentingan dirinya, tetapi habis orang yang dilihat berkepentingan digunakan oleh dirinya. Di parlimen Ahli Parlimen Balik Pulau ada menyatakan bahawa Anwar mengunakan nama Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung dan Panglima Angkata Tentera untuk menyakinkan ahli Parlimen Parti Keadilan tentang misi kerajaan 16 Septembernya.


Malah meminta ahli Parlimen PKR bersembunyi dirumah kerana menjangkan akan ada rampasan kuasa oleh pihak tentera bagi melantik Anwar sebagai Perdana Menteri.
Sebenarnya ini bukan kali pertama dia mengunakan pihak istana bagi kepentingan politiknya, sebelum ini Istana Negeri Sembilan pun pernah dijajanya kepada rakyat jelata bahawa dia mendapat sokongan dari Yang dipertuan Besar negeri Sembilan.

Kisah mempergunakan orang lain demi kepentingan diri rupanya merupakan perkara lumrah kepada Ketua Pembangkang Malaysia itu.

Yang menariknya gara-gara pendedahan Zahrain tersebut, reaksi marah Anwar di Parlimen semalam cukup luar biasa, dari seorang yang tenang dan selalu bersikap sinis terhadap kerajaan sewaktu di Parlimen, raut wajah Anwar semalam telah bertukar menjadi seorang pembengis.


Timbul tanda –tanya mengapa Anwar begitu berang dengan pendedahan Zahrain di Parlimen semalam? Sebelum ini jika kita perhatikan, Anwar akan bertukar rupa menjadi bengis apabila orang menyerang sifat peribadinya. Sebagai contoh apabila Saiful Bukhari mendedahkan bahawa dirinya diperdaya untuk diliwat oleh Anwar Ibrahim, pada masa itu Anwar cukup marah kepada Saiful sehingga diberikan pelbagai gelaran kepada bekas pembancuh kopi tersebut.

Beliau tidak kisah jika orang UMNO menyerang dirinya sebagai pengkianat Melayu atau menyerang dirinya disebabkan politik, dengan tenang beliau akan menjawab pertuduhan lawannya itu, lihatlah reaksinya di Parlimen apabila ahli Parlimen BN menyerang parti pimpinannya dengan tenang dia menyindir sinis serangan tersebut.

Namun Anwar akan tersentak jika kredibilitinya diserang oleh pihak lain, cukup pemarah Anwar rupanya. Hari ini Zahrain menyatakan bahawa dirinya sanggup bersumpah bagi membuktikan bahawa apa yang diperkatakannya adalah benar, sambil meminta Anwar turut sama bersumpah menafikannya.

Tidak salah Zahrain mengelarkan Anwar sebagai raksasa yang boleh mengubah rupa...kerana itulah sikap Anwar yang sebenar. Namun hari ini Anwar demi mengabdikan diri kepada barat sanggup meninggalkan parlimen menuju ke Britain bagi berdiskusi tentang usaha untuk menyatukan agama, suatu perkara yang ditentang oleh ulama islam,namun dilakukan oleh Anwar untuk mendapatkan sokongan pelobi barat.

Agak-agaknya dipentas barat bagaimanakah raksasa Anwar bertukar wajah?

No comments: