Tuesday, February 23, 2010

Raja Petra mengaku PKR dibiayai Yahudi Soros

Raja Petra Kamarudin mendakwa semasa dia mengetuai kempen memungut derma untuk Anwar Ibrahim, bekas ketua Pemuda Keadilan Nasional Ezam Mohd Noor dan setiausaha Sulit Anwar di Kementerian Kewangan Anuar Shaari telah betolak ke Amerika untuk mengambil wang daripada George Soros. Menurut pemilik blog Malaysia Today itu lagi Ezam dan Anuar telah melarikan duit Soros dari dimasukkan ke dalam tabung Free Anwar Campaign.

Kenyataan RPK ini menyebabkan Ezam mengeluarkan kenyataan balas bahawa dia dan Anuar Shaari langsung tidak bertemu dengan Soros sebaliknya ada kumpulan lain di ketuai Presiden Parti Datin Seri Wan Azizah, Azmin Ali dan Khalid Jaafar mengetuai rombongan untuk melobi Geoge Soros supaya membantu Anwar dan PKR dari sudut kewangan.

Menurut Ezam lagi Trip tersebut diuruskan dan diaturkan oleh Elizabeth Wong, Adun Bukit Lanjan yang terlibat dengan kontroversi gambar bogel tersebut pada masa itu merupakan lombong duit paling besar kepada PKR untuk mendapatkan dana kerana keaktifan Elizabeth dengan badan-badan hak asasi manusia seperti SUARAM yang ditaja oleh Soros. Malah Malaysiakini yang pernah dibangunkan bersama Elizabeth Wong dan rakan-rakanya seperti Pramesh Chandran dan Tian Chua pun mendapat pembiayaan Soros melalui beberapa rantaiannya.

Selain itu RPK juga telah mendedahkan dia telah dihubungi oleh pejabat Soros bertanyakan hal berkaitan duit untuk PKR;
"Benarkah pembangkang amat kekurangan wang dan jika mereka mempunyai beberapa juta ringgit, maka mereka mempunyai peluang yang lebih baik bagi memenangi pilihanraya umum yang seterusnya?"( kata orang hubungan RPK di Amerika).

"Ya," saya menjawab.(kata RPK)

"Okey," ujarnya. "Kalau begitu, kami akan dapatkan sejumlah wang untuk mereka. Setakat sepuluh ataupun dua puluh juta ringgit, tu tak jadi masalah bagi kami. Kami boleh mendapatkannya." (kata orang hubungan RPK di Amerika)

Kenyataan RPK itu seolah mendedahkan lagi bahawa dia dan Anwar memang mendapat akses yang besar dari rantaian Yahudi Soros dan Amerika. Dari situ mengapa Anwar begitu marah orang mengaitkannya dengan Yahudi sehingga disaman beberapa pihak yang mendedahkan kepalsuan kehidupannya yang sebenar.

Bukan calang orang sebenarnya yang boleh menghimpit Soros kecuali orang tersebut mempunyai kepentingan tertentu. Di Malaysia hari ini kalau kita perhatikan hanya Anwar, RPK dan Pramesh Chandran sahaja yang mempunyai keupayaan yang sebegitu hebat (lihat usaha Pramesh ke Hong Kong dan interview Soros bagi menyerang Tun Dr Mahathir Mohamed bulan lalu di Malaysiakini).

Kisah duit yang tidak masuk tabung seperti dakwaan RPK juga sebenarnya menjadi tanda tanya besar kepada PKR, kemana sebenarnya duit dari Soros itu dimasukkan.

RPK menyatakan didalam blognya “ Saya kemudiannya diberitahu oleh seorang pemimpin kanan parti bahawa wang itu diberikan oleh George Soros (dapatkan maklumat lanjut mengenai George Soros di sini: http://www.georgesoros.com/).”

Walaupun RPK ingin mengaitkan Ezam sebagai punca akan kehilangan duit tersebut yang difahamkan disalurkan ke Hong Kong sebelum pilihanraya umum 2004. Namun timbul persoalan kenapa begitu kerap duit dari luar kepada Anwar hilang di tengah jalan. Adakah Ezam hanya menjadi kambing hitam untuk menutup kebocoran tabung?

Sewaktu Anwar memimpin Foundation For Future (FFF) masalah yang hampir sama juga di alami. Yasayan tersebut dikatakan mendapat dana US 56 juta dari pelbagai negara dengan Amerika sebagai sumber utama.

Namun Anwar sewaktu di desak mengeluarkan kenyataan siapa sebenarnya penaja utama Yayasan tersebut mengatakan.

"Dari awal, diperolehi dasar komitmen sebesar US $ 56 juta, dan setakat ini hanya menerima dana dari Turki, Britain dan Jordan, sementara Amerika belum memasukan dana apapun kepada yayasan."

Namun demikian menurut Washington Post, Jabatan Luar Negeri Amerika telah memberikan sumbangan hampir dua-pertiga kepada yayasan tersebut dengan anggaran $56 juta Dollar US.

Tentu pelik bukan melihat senario ini, Anwar mendakwa Amerika tidak menyalurkan, tetapi Jabatan Luar Negeri AS menyatakan , dengan 2 / 3 dana awal Yayasan tersebut adalah datang daripada sumbangan mereka.

Dari situ adakah mungkin kisah RPK dan wang soros ini ditimbulkan hanya untuk menutup lubang penyelewengan yang dilakukan Anwar dan pemimpin tertinggi PKR, Siapa tahu?

2 comments:

Anonymous said...

Waliyazaubillah minzalik!! Kalau terusan memang hancurlah segala yang dibina sejak merdeka!

Apa guna dapat jadi PM kalau belakangnya YAHUDI..........YaAllah YaRabb, lindungilah kami..

Hashim said...

Rahsia kenapa Kelantan dan Terengganu tidak diberi royalti minyak akhirnya dibongkar.....ingin tahu sila klik disini