Tuesday, November 24, 2009

apa yang ditakutkan Anwar dengan Umi Hafilda?


Tahun 1997/1998 Ibu kota Kuala Lumpur dan sebahagian besar bandar-bandar utama di Malaysia di seliputi oleh kabus putih disebabkan asap jerebu. Walaupun punca jerebu itu dikaitkan dengan pembakaran berleluasa di Indonesia dan faktor alam membawa jerebu itu ke Malaysia. Namun kita tidak dapat menafikan segala yang berlaku itu adalah perancangan Allah SWT.

Dalam masa yang sama penduduk Lembah Klang pada masa tersebut juga mengalami kesukaran untuk mendapatkan bekalan air kerana lantaran krisis air yang berlaku.

Disebabkan itu catuan air seringkali terpaksa dilaksanakan bagi mengatasi ganguan bekalan air, dan banyak urusan terganggu kerana ramai warga lembah klang terganggu kehidupan ekoran masalah tersebut.

Semasa itu, Anwar Ibrahim sedang berada dalam tempoh terbaik untuk menjadi bakal Perdana Menteri Malaysia. Selepas mendaki dengan begitu mudah jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia dengan menyingkirkan Abdul Ghafar Baba. Impiannya hanya selangkah sahaja untuk menduduki kerusi nombor satu negara, lebih-lebih lagi dia pernah dilantik sebagai Pemangku Perdana Menteri sewaktu Mahathir Mohamed bercuti selama dua bulan.

Namun beliau hanya merancang namun Allah lebih berkuasa, isyarat dari alam dengan kehadiran jerebu dan masalah krisis air seolah memberi pentunjuk bahawa alam tidak ingin melihat Anwar berkuasa di bumi bernama Malaysia.

Pada masa tersebut, secara tiba-tiba Anwar yang ketika itu berada di puncak kuasa, dan menguasai semua jentera media dan pasukan keselamatan kerajaan, akhirnya terpaksa kalah dengan seorang wanita bernama Umi Hafilda.

Disebabkan ingin menyelamatkan maruah diri pada peringkat awal pembongkaran, Anwar Ibrahim yang semasa itu merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia telah cuba mencemarkan imej Umi Hafilda dengan pelbagai tuduhan.

Hingga ia membentuk persepsi umum bahawa Anwar telah difitnah, dan pendokong Anwar menyamakan Umi Hafilda dengan wanita yang cuba menfitnah Nabi Muhamad didalam kisah sirah Nabawiyah. Begitulah taksubnya golongan ini dengan Anwar Ibrahim. Namun akhirnya bukan keaiban Umi Hafilda yang terbuka tetapi kepalsuan kehidupan Anwar yang terpancar.

Hakikatnya kita perlu akui pencipta seolah mempermudahkan segala pendedahan Umi Hafilda, secara logik dan hukum alam sekiranya kerja yang dilakukan oleh Umi merupakan kerja menfitnah, nescaya beliau akan menerima bahananya. Tetapi sebaliknya jika Anwar yang sebenarnya menfitnah Umi Hafilda dan musuh politiknya yang lain nescaya beliau yang akan menerima hukum alam.

Sesuatu yang ajaib mengapa Anwar dengan kehebatan dan kuasa yang ada begitu takut dengan pendedahan Umi Hafilda suatu waktu dahulu. Tentu ada yang sebenarnya cuba disembunyikan, kerana sehingga hari ini kita dapati media yang pro Anwar masih lagi cuba memburuk-burukan Umi Hafilda, semacam ketakutan yang luar biasa.

Umi Hafilda bukanlah orang politik dia hanya gadis biasa, tetapi keberaniannya cukup luar biasa kerana cuba menongkah arus dengan membongkar siapa Anuar Ibrahim sebenarnya. Walaupun dia mengetahui bahawa Mahathir Mohamed begitu menyangi Anwar pada masa tersebut dan dilatih untuk diangkat sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Sebagai orang biasa tentu ada terfikir difikiran kita kenapa Umi begitu berani mendedahkan siapa Anwar sebenarnya, dan disokong oleh adik beradiknya dalam satu surat kepada Perdana Menteri.

Azwan Ali didalam blognya ada menyebut “Kami terpisah lebih 9 tahun...For nothing...kerana durjana seorang mahkluk milik Allah Swt...yang sanggup buat apa sahaja..untuk membunuh sebuh keluarga.....nahuzubillah min zalik!!! Kepada seorang makhluk ini...ko tunggu je...balasan perit Allah Swt di akhirat kelak!!! Kerana ko seluruh Melayu dan negara runtuh...” adakah maksud tulisan Azwan itu boleh kita anggap insan itu adalah bernama Anwar Ibrahim? hanya Azwan Ali sahaja yang mengetahui.

Selain itu, Nalakarupan juga seringkali menyatakan hubungan Azmin dan Shamsidar dengan Anwar begitu istimewa dan sukar diperjelaskan kepada umum dalam beberapa kenyataan media.

Apabila Anuar Shaari pada 17 November membuat laporan polis ekoran adanya saham dan asset atas nama Azmin Ali dan Shamsidar yang bernilai jutaan ringgit, seolah mengesahkan apa yang dilakukan oleh Umi Hafilda kira-kira lebih sepuluh tahun lalu ada asasnya yang harus dinilai kembali kepada masyarakat.

Lebih-lebih lagi kita mengetahui Nalakarupan dan Anuar Shaari adalah orang yang berada hampir dengan Anwar Ibrahim. Dan sudah tentu mereka mengetahui banyak cerita-cerita peribadi Anwar Ibrahim sekeluarga. Semoga kita dapat mengimbas kembali selepas ini apa sebennya kisah tahun 1998 yang telah disembunyikan daripada pengethuan umum.

Monday, November 23, 2009

Ariffahmi letak Jawatan CEO PMBK, Tok Guru tiada pilihan


Semenjak tercetus isu berkaitan menantu Menteri Besar Kelantan, yang juga CEO Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) Abdul Ariffahmi Abdul Rahman ekoran perbalahan dengan Syed Azidi (blogger Kideckfella) bekas Pegawai Perhubungan Korporat (PMBK) yang dipecat. Kota Darul Naim Pusat Pemerintahan negeri Kelantan seakan menjadi medan melepaskan geram dari pelbagai pihak, sehangat kisah pasukan bola Red Wariors di negeri Kelantan.

Dari tingkahlaku Husam Musa yang khabarnya tidak selesa dengan tindakan menyingkirkan orang kanannya di PMBK hingga mengugut meletakkan jawatan Exco Kerajaan negeri hinggalah keputusan pembatalan Musyidul Am PAS Tok Guru Nik Aziz dari mengerjakan ibadah haji di Kota Mekah kerana isu tajaan. Pelbagai cerita mula dibongkar dan singgah dibibit telinga kita ekoran isu tersebut.

Sebelum ini umum diyakini Kerajaan negeri Kelantan bersih dari unsur salahlaku dan penyelewengan. Namun semenjak isu tersebut timbul, Syed Azidi telah mengeluarkan pelbagai hujah seperti yang tertera di laman blognya yang membabitkan ketidaktelusan Ariffahmi dalam mentadbir PMBK, anak syarikat Kerajaan negeri Kelantan.

Antaranya pembabitan pembangunan Bazar Tok Guru yang kini khabarnya tergendala, dan pembinaan Maahad Darul Anuar di Pulau Melaka yang dikaitkan dengan kontraktor yang sama mendapat tender membina Bazar Tok Guru. Samada kisah ini benar atau hanya perang yang dilancarkan oleh Syed Azidi untuk memburukkan Ariffahmi hanya masa menentukan, kerana secara logik banyak perkara boleh dipersoalkan motif Syed Azidi membongkar perkara tersebut. Turut disentuh ialah adanya usaha untuk menggulingkan kepimpinan Tuan Guru Haji Hadi Awang sebagai PAS hingga melibatkan nama Naib Presiden PAS sekarang Sallehudin Ayub.

Isu Ariffahmi meniti dari bibir ke bibir peminat politik selama dua minggu. Walaupun diperingkat awal seolah diyakini bahawa Ariffahmi tidak akan meletak jawatan tersebut lebih-lebih lagi beliau dikatakan mendapat sokongan dari kumpulan yang tidak sukakan Husam Musa di dalam Kerajaan Negeri dan PAS Kelantan.

Namun selepas mendapat pandangan dari Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din, Naib Presiden Salahuddin Ayub dan Bendahari Agung Dr. Hatta Ramli, Tuan Guru Nik Aziz difahamkan telah bersetuju meminta menantunya meletakkan jawatan didalam PMBK.

"Semua (yang hadir) menasihati saya supaya menjaga nama baik pimpinan Islam khasnya PAS sendiri untuk menasihat menantu saya supaya mengundur diri dari Perbadanan Menteri Besar (PKMB)," kata Nik Aziz seperti dipetik harakahdaily.net.

Sebelum ini difahamkan Badan Perhubungan PAS Kelantan enggan campur tanggan isu tersebut kerana menyatakan ia bukan masalah PAS Kelantan seperti dinyatakan oleh Setiausaha PAS Kelantan, Zaki Ibrahim.

Tetapi apabila Presiden PAS dan tokoh tertinggi lain sanggup turun memberi nasihat dan pandangan, jelaslah isu tersebut sebenarnya telah menjadi isu besar dikalangan pucuk pimpinan PAS Pusat. Kerana ia diyakini boleh mendatangkan fitnah kepada parti tersebut dan menjatuhkan imej Parti Islam.

Dari sini timbul pertanyaan sejauh mana kebenaran segala tuduhan yang dilemparkan oleh Syed Azidi kepada Ariffahmi. Jika tuduhan tersebut adalah satu pembohongan, maka seharusnya pihak PMBK mengeluarkan penjelasan berkaitan isu terbabit. Sekiranya ia tidak dipedulikan tidak mustahil isu ini akan tidak selesai dengan perletakkan jawatan Ariffahmi sahaja.

Tindakan Pimpinan PAS Pusat menasihati Ariffahmi melepas jawatan seolah membayangkan isu tersebut akan membawa imej buruk kepada PAS dan Kerajaan Negeri Kelantan.

Satu situasi pelik sebenarnya wujud berkaitan isu ini, kenapa diperingkat awal sewaktu Tok Guru Nik Aziz dibelit dengan isu tajaannya ke Mekah beliau seolah membela menantunya hingga langsung tidak mendesak Ariffahmi meletak jawatan. Adakah sewaktu itu Tok Guru serba salah dalam melontarkan pandangan kerana melibatkan kedua pihak yang disayanginya. Sebaliknya untuk mencari jalan selamat beliau menyalahkan Quraisy Malaysia.

Jika benar wujud Quraisy Malaysia ini siapa orangnya, diharapkan ia bukan sekadar bermadah kata, bermain bahasa untuk menyorokkan kelemahan diri.


Saturday, November 21, 2009

PAS Kelantan bergolak : Anwar harus dipersalahkan?


PAS Kelantan dikatakan tidak mahu mencampuri isu berkaitan yang dihadapi Menteri Besar Kelantan, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana menyatakan ia tiada kaitan dengan soal politik.

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan, Mohd Zaki Ibrahim seperti dipetik BERNAMA mengatakan parti itu yakin Menteri Besar mampu menyelesaikan sendiri isu berkaitan menantunya Ariffahmi Abdul Rahman dalam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan tajaan menunaikan haji ke Tanah Suci.

"PAS Kelantan tidak pernah membincangkan soal ini kerana ia bukan perkara politik sebaliknya ia masalah pentadbiran yang boleh diselesaikan sendiri Tok Guru (Nik Aziz) selaku Menteri Besar," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat badan perhubungan parti itu di kediaman rasmi Menteri Besar, JKR 10 di Kota Bharu.

Mesyuarat itu dipengerusikan Nik Aziz selaku Pesuruhjaya PAS Kelantan tetapi enggan menemui pemberita atas alasan kesihatan.

Khabar angin didalam blog yang mengatakan Abdul Ariffahmi akan meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif PMBK dan juga peletakan jawatan seorang Exco kanan kerajaan negeri juga dinafikan oleh Mohd Zaki Ibrahim. Pada mesyuarat itu difahamkan Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan Husam Musa tidak dapat hadir dan dilaporkan sedang menerima rawatan di hospital atas sebab kesihatan.

Sementara itu Husam Musa dalam Malaysia Insider mengulas isu dan pergolakan yang dihadapi oleh Kerajaan Negeri Kelantan berkaitan isu PBMK, menjelaskan ia adalah kerja untuk menjatuhkan beliau didalam PAS Kelantan.

Syed Azidi mengulas kenyataan Husam menyatakan beliau amat sedih dengan segala apa yang berlaku kepada Husam Musa kerana cuba disabotaj dari dalaman PAS Kelantan.

"Tidak berada didalam Kerajaan dan tinggalkan PAS adalah yang terbaik buat Husam tetapi ia adalah malatpetaka buat PAS Kelantan dan rakyat yang memerlukan pembelaan"

"Saya berani berkata, Kerajaan Negeri Kelantan sudah tidak berminat membela insan-insan kecil. Yang masih mempertahankan insan-insan kecil hanya dua tiga orang sahaja lagi di dalam exco Kerajaan Negeri dan Husam adalah seorang darinya."

Berdasarkan kenyataan Syed Azidi ini adalah jelas Husam dan Syed Azidi masih lagi merupakan teman yang akrab dan saling memerlukan antara satu sama lain, malah Syed Azidi sendiri menyatakan bahawa dirinya akan membela Husam Musa habis-habisan dari disabotaj pimpinan PAS negeri.

Pendedahan Blogger ini sebenarnya mendedahkan bahawa PAS Kelantan memang bermasalah dan wujud tentangan yang amat kuat dari beberapa pimpinan negeri terhadap Husam Musa. Soalnya sekarang siapa yang cuba mensabotaj Husam Musa, adakah ia melibatkan anak Tok Guru Nik Aziz sendiri iaitu ustaz Nik Abduh yang sebelum ini pernah mengatakan ayahnya mendapat nasihat yang salah dari pembantu sesat yang berada di Kota Darul Naim.

Barangkali juga pimpinan yang cuba mengusir Husam ini adalah Takiyudin yang sebelum ini memang diketahui mempunyai hubungan dingin dengan Husam Musa. Sikap Husam yang disifatkan angkuh dalam membawa agenda peribadi dikatakan antara punca tidak disukai oleh pimpinan PAS Kelantan yang lain.

Walau apapun persepsi dan penafian pergolakan didalam Kerajaan negeri Kelantan, sedikit demi sedikit sudah mula wujud kelompangan pada pentadbiran yang dikatakan berteraskan Islam tersebut. Mungkin selepas ini akan lebih banyak benda yang terselak yang selama ini hanya disimpan rapi dibawah karpet di Kota Darul Nain sahaja.

Diharapkan pimpinan PAS menyedari segala punca perkara ini berlaku dan janganlah hanya menuding jari kepada musuh politik UMNO sahaja. Kerana satu fakta yang tidak dapat disangkal kemelut dalaman PAS ini mula wujud dan berlaku semenjak PAS mengadakan tahaluf siasi dengan Anwar Ibrahim dan juga DAP.Thursday, November 19, 2009

Kisah penyelewengan PMBK tamat : nasib menantu Tok guru ?


Satu persatu kelemahan Kerajaan Negeri Kelantan kini terselak, yang membongkarnya bukan orang UMNO tetapi dari orang yang pernah menumpahkan taat setia kepada Kerajaan yang dipimpin parti Islam tersebut.

Dengan menjadikan slogan Membangun Bersama islam sebagai teras perjuangan, selama ini amat sukar umum untuk mencari salah dan silap didalam pentadbiran kerajaan negeri Kelantan, malah UMNO pun gagal menghidu dimana kelemahan dan kelompangan yang ada hingga PAS mampu berkuasa lebih dari 3 penggal di Kelantan dan selesa memimpin kerajaan negeri tanpa gangguan di Persada Kota Darul Naim.

Namun dalam tempoh terdekat ini, suhu politik di Tanah Serendah Sekebun Bunga itu kian panas, selepas Menteri Besar Kelantan Tok Guru Nik Aziz memaklumkan bahawa dirinya membatalkan pemergiannya ke Mekah, dengan menyatakan bahawa terdapat Quraiy Malaysia cuba menghalangnya pergi ke Mekah. Situasi ini wujud dan menjadi isu berpunca dari tajaan mengerjakan haji dari pihak yang mendapat kontrak membekalkan papan iklan di Kelantan kepada Menteri Besar tersebut.

Sekarang ini pelbagai pihak sedang mencari siapakah sebenarnya Quraisy Malaysia seperti yang dinyatakan Tok Guru Nik Aziz, adakah ia Syed Azidi (kideckfella) yang telah mencetuskan isu pertelagahannya dengan ArifFahmi (CEO PMBK) , atau Husam yang merupakan tuan punya manusia bernama Syed Azidi. Ada beberapa pandangan mengatakan gelaran itu sebenarnya ditujukan kepada UMNO, tetapi masalahnya bukan UMNO yang menimbulkan isu tersebut malah sehingga kini UMNO Kelantan hanya menangguk di air keroh sahaja, segala tindakkan UMNO Kelantan masih dilihat tidak mampu untuk mengugat TOK Guru dan Kerajaan Negeri Kelantan.

Namun kalau dilihat kepada cara penulisan Syed Azidi (kideckfella )dilaman blognya Quraisy Malaysia itu seakan ditujukan kepada menantu Tok Guru sendiri, iaitu Ariffahmi yang juga merupakan CEO Perbadanan Menteri Besar Kelantan.
Menurut Syed Azidi tindak tanduk Ariffahmi sebenarnya telah banyak merosakkkan reputasi Menteri Besar Kelantan.

“Sedarkah Tuan Guru bahawa Tuan Guru sudah menandatangani memorandum persefahaman dengan Persatuan-Persatuan Peniaga dan Penjaja di Kota Bharu pada 6 Mac 2008, dua hari sebelum pilihanraya umum 2008.

Antara intipati memondum itu ialah Perbadanan Menteri Besar Kelantan akan membina Bazar Tok Guru di dalam Projek Madinatul Raudhah. Pembinaan Bazar Tok Guru adalah sebagai tanda penghargaan kepada peniaga-peniaga yang setia menyokong kepimpinan Tok Guru. Tok Guru juga berjanji di dalam memorandum tersebut bahawa Perbadanan Menteri Besar Kelantan sebagai pemaju tidak akan mementingkan keuntungan di dalam projek ini serta para peniaga akan diberi tingkat bawah di dalam Bazar tersebut.

Apabila menantu Tok Guru diberi kuasa, beliau telah merubah semua perjanjian tersebut dan menyerahkan projek itu kepada sebuah syarikat yang telah membina sebuah bazar di Kota Bharu tetapi terpaksa di ‘bail out’ oleh MPKB kerana peniaga enggan berpindah.” Kata Syed Azidi seperti dipetik didalam blognya.

Ekoran itu permasalah tersebut ia telah menyebabkan kelompangan yang besar dari sudut pentadbiran kerajaan negeri. Menurut Syed Azidi lagi punca ia terjadi keraja Arif Fahmi telah melantik syarikat pilihannya untuk membangunkan projek berkenaaan, hinggakan memorandum asal antara kerajaan negeri dengan penjaja telah diketepikan. Satu isu yang menarik lagi menurut Syed Azidi, Ariffahmi telah memilih Syarikat tersebut kerana persetujuan pihak pengurusan syarikat terbabit untuk menderma wang kepada pembinaan sekolah agama milik Tok Guru di Pulau Melaka.

Selain itu Syed Azidi juga mendakwa Ariffahmi juga telah cuba untuk menawarkan rasuah kepada Presiden Persatuan Penjaja bagi tidak memperbesarkan isu pembinaan bazar tersebut.
Disini satu keadaaan yang pelik timbul, adakah tuduhan-tuduhan Syed Azidi tersebut adalah benar atau hanya bersifat dendam sahaja, walaupun beliau berdendam dengan Ariffahmi namun Tok Guru tetap tidak diusiknya. Sekiranya dakwaan ini benar ia akan membawa maksud Menteri Besar Kelantan pun sudah silap membuat perkiraan kerana terlalu percayakan kepada menantunya. Sebelum ini jika ada pihak cuba mempertikai pelantikan Ariffahmi, biasanya kenyataan Tok Guru seolah-oleh cuba meyakinkan umum bahawa Ariffahmi hanya menjadi mangsa fitnah sahaja.

Oleh itu dalam situasi hari ini siapa yang benar, Syed Azidi atau menantu Tok Guru? Walaupun Ariffahmi difahamkan akan terpaksa meletak jawatan demi menjaga nama baik Kerajaan Negeri Kelantan dan Tok Guru sendiri. Dari prinsip moral kita dapati wujud persoalan terhadap pentadbiran yang telus dan integriti seperti dilaung-laungkan pimpinan PAS sebelum ini. Dan hakikatnya bukan UMNO sahaja yang terpalit kepada masalah penyelewengan kuasa tetapi PAS kini pun sudah menghampirinya.

Tuesday, November 17, 2009

Azmin, Shamsidar punya aset lebih 10.5 juta ; kenapa?


Bagai seperti kehendak kepada permintaan Anwar yang mahu dirinya disiasat dan kenyataan Azmin yang mendakwa ingin menyaman Vigneswaran kerana didakwa menfitnah lantaran kecohnya isu aset dan harta yang dimiliki Azmin beberapa hari lepas. Bekas Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim dilaporkan telah membuat laporan polis hari ini dan menyerahkan beberapa dokumen berkaitan pembelian saham oleh Naib Presiden PKR, Azmin Ali dan beberapa penama lain.

Antara nama yang dinyatakan selain Azmin ialah Shamsidar Tahrin iaitu isteri kepada Ahli Parlimen Gombak tersebut. Anuar percaya dengan adanya dokumen tersebut ditangan pihak berkuasa, ia akan dinantikan oleh semua pihak termasuk penyokong Anwar dan Wan Azizah sendiri untuk mengetahui fakta sebenar disebalik pembelian saham aset Azmin dan Isterinya Shamsidar Taharin.

"Dan lebih-lebih lagi, Dr. Azizah pun ingin tahu kerana banyak saham-saham tersebut dinamakan atas nama Shamsidar ".
"Dokumen ini bertarikh 1992 hingga 1994 ketika Anwar menjadi Perdana Menteri dan Azmin Ali menjadi Setiausaha Sulit Anwar." Jelas Anuar Shaari kepada wartawan yang sejak pagi menunggu kehadiran bekas orang kanan Anwar itu tampil di luar pintu masuk Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, Bukit Perdana Kuala Lumpur.

Dokumen-dokumen penting termasuk baucer pembelian saham tersebut dianggarkan mencecah nilai lebih RM2 juta, tidak termasuk aset lain. Sebelum ini Vigneswaran dalam kenyataannya kepada media mendedahkan ada menerima dokumen berkaitan aset Azmin dan Shamsidar bernilai lebih 8.5 juta.

Kemungkinan besar kedua dokumen ini adalah dokumen berasingan kerana Anuar tidak menyatakan dokumen yang berada ditangannya adalah dokumen sama dengan yang berada dengan Vigneswaran. Oleh itu, sekiranya kedua dokumen ini dicampur jumlah aset yang dimiliki Azmin dan Shamsidar, ia kini adalah melebihi 10.5 juta dan ini tidak termasuk aset lain yang belum dinyatakan.

Sebenarnya angka ini adalah cukup amat besar, lebih-lebih lagi kalau kita nilaikan ia semasa di tahun 1992. Dari rentetan itu kita percaya akan lebih banyak lagi kekayaan Azmin akan didedahkan kepada umum selepas ini.

Tahun 1992, umur Azmin masih muda remaja sudah tentu kulit masih bersih dan mulus, tentu agak ajaib bin pelik jika seorang Setiausaha Sulit akan memiliki harta sebanyak itu pada masa tersebut. Situasi yang mengelirukan lagi kenapa Shamsidar juga dianugerahkan dengan begitu banyak pemberian lot-lot saham dan aset tertentu. Ini seharusnya diungkaikan bermula hari ini oleh pihak berkuasa. Sejauh mana sebenarnya aset-aset ini ada hubung kait antara Anwar Ibrahim dengan kedua pasangan suami isteri tersebut.

Walaupun sebelum ini banyak gosip diberikan mengenai hubungan misteri Azmin, Shamsidar dengan Anwar Ibrahim, namun sehingga sekarang masyarakat masih tertanya-tanya apakah makna sebenar disebalik kemesraan hubungan tersebut. Diharapkan dengan adanya dokumen ini akan membuka jalan kearah mengetahui kisah sebenar yang tersembunyi selama ini.

Sunday, November 15, 2009

Azmin sebagai pegawai khas Anwar dapat 8.5 juta, Shamsidar ...?


Azmin Ali Naib Presiden PKR dilaporkan media hari ini menafikan beliau, isterinya dan adik iparnya Jamal Tahrin membeli saham bernilai RM 8.5 juta seperti yang didakwa oleh Pengerusi Yayasan Belia india Malaysia, S.A Vickneswaran di media sebelum ini.

Menurut Azmin dokumen tesebut dimanipulasi oleh pihak-pihak tertentu yang mahu menjejaskan karier politiknya.
Soalnya sekarang kenapa tanpa merujuk kepada siasatan pihak berkuasa Azmin terus membuat penafian memiliki harta tersebut. Apa sebenarnya yang menggangu fikiran Azmin kini, adakah dirinya sudah mengetahui kandungan sebenar dokumen tersebut walaupun beliau menyatakan belum melihat dokumen seperti didakwa Vikneswaran.

Kalau kita lihat senario semalam sebaik berita itu disiarkan di akhbar Azmin lantas membuat penafian dan disiarkan dilaman blog Anwar Ibrahim dan media internet. Janggal rasanya melihat laman Anwar sendiri sepantas kilat menyiarkan penafian tersebut, seolah-olah mereka mengetahui kandungan dokumen tersebut.Jika kita lihat isu lain sebelum ini sehari selepas kejadian barulah laman Anwar akan mengambil reaksi terhadap isu yang wujud didalam PKR dan PAS. Pelbagai manefestasi boleh diterjemahkan bila ini berlaku.

Seharusnya dalam situasi ini jika benar Azmin merasakan dirinya tidak bersalah beliau seharusnya menyeru bekas ketua pemuda MIC itu menyerahkan ia kepada pihak berkuasa untuk siasatan dari membuat penafian terus kerana ia lebih gentlemen dan punya kredibiliti.

Saham-saham tersebut dikatakan dimiliki oleh Azmin pada sekitar tahun 1992 hingga 1994, jika tuduhan itu betul timbul tandanya bagaimana Azmin, Shamsidar dan adik iparnya memiliki harta tersebut.

Sedangkan jawatan Azmin pada masa tersebut difahamkan hanyalah merupakan pegawai khas kepada Anwar Ibrahim yang semasa itu merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Mengikut keadaan pada masa itu logik elaun seorang pegawai khas dipercayai antara linkungan 2,000 hingga 3,000 setiap seorang.

Bagaimana seorang pegawai khas boleh memiliki saham sebesar itu, yang memelikkan lagi kenapa Shamsidar Taharin dan adik iparnya turut memiliki sama. Adakah ini sebenarnya kiasan yang pernah dinyatakan oleh S.Nalakarupan bahawa Azmin dan Shamsidar mempunyai hubungan istimewa dengan Anwar.

Dengan kata lain saham yang didapati Azmin itu adalah merupakan ganjaran hadiah hubungan Anwar Ibrahim dengan kedua pasangan suami isteri pada masa itu. Azmin juga menjelaskan kepada media bahawa beliau sentiasa difitnah oleh musuh politik untuk mengaibkan diri dan keluargannya.

Isu dokumen ini hadir disaat Anwar baru sahaja melancarkan perang kepada Najib dengan mengumumkan pelantikkanya sebagai Penasihat ekonomi negeri Selangor dengan bayaran hanya RM1. Mungkin kehadiran dokumen ini akan menyebabkan Anwar pun seakan gelisah sama kerana dua orang kesayangganya terlibat dengan kes tersebut.

Oleh itu, selepas ini kita mungkin dapat jangkakan Anwar demi membela orang kesayangganya akan memikirkan strategi yang pelbagai untuk menangkis dakwaan tersebut.
Dan kita percaya isu ini mungkin akan lebih panjang selepas ini jika kita mengetahui kenapa Azmin dan Shamsidar memiliki kekayaan yang diluar kemampuan seorang pegawai khas sewaktu itu. Sama-sama kita nantikan kisah ini...

Friday, November 13, 2009

Nik Aziz batal bertolak ke Mekah : Arif Fahmi liabiliti kepada Tok Guru?

Dalam kuliah jumaat di Dataran Ilmu Kota Bharu pagi tadi difahamkan Tok Guru Nik Aziz telah membatalkan hasratnya untuk menunaikan Haji ke Mekah pada 18 Nov nanti. Namun begitu tidak dinyatakan secara jelas punca yang menyebabkan ibadah tersebut terpaksa dibatalkan. Cuma mesej yang tersebar Tok guru ada menyatakan bahawa beliau dan menantunya telah difitnah dan dikhianat.

Soalnya kini siapa yang telah menfitnah Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar kelantan tersebut. Atau adakah tindakan Tok Guru itu diambil bagi melenyapkan kisah pemberian tajaan mengerjakan Haji oleh Syarikat Abroad Technologies Sdn Bhd yang memperolehi tender memasang Papan Iklan di seluruh negeri Kelantan sebelum ini.


Jika itu alasannya adalah wajar menteri besar Kelantan bertindak begitu kerana ia jelas mempunyai elemen-elemen yang dikaitkan dengan rasuah. Walaupun Tok Guru beranggapan ia hanyalah hadiah namun dalam konteks definisi perbuatan rasuah, ia seharusnya dielakkan oleh Tok guru sebagai teladan kepada ahli PAS dan umat islam lain.

Timbul persoalan kini siapa sebenarnya yang menyebarkan berita tersebut, adakah ia datang dari dalaman PAS sendiri khususnya dikalangan Kakitangan Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) atau dari kalangan Exco Kerajaan Negeri Kelantan yang ingin merebut jawatan Menteri Besar. Ini yang bermain difikiran rakyat kelantan sekarang.

Wabau bagaimanapun dalam saat ini, semua percaya punca tercetusnya isu ini adalah rentetan dari pergeleseran menantu Menteri Besar iaitu Arif Fahmi CEO PMBK dengan Syed Azidi Syed Abdul Aziz yang juga dikenali sebagai Kickdeffela hingga menyebabkan Blogger tersebut dipecat dari jawatan yang disandang di PBMK.

Dalam senario hari ini, adakah mungkin apa yang berlaku kepada Mantan Perdana Menteri Malaysia Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) dahulu akan dialami sama dengan nasib yang akan diterima Tok Guru Nik Aziz.

Jika sebelum ini Tok Guru Nik Aziz dibelit dakwaan adanya pembantu sesat Tingkat satu pimpinan Anuar Bakri seperti dakwaan anaknya sendiri Ustaz Nik Abduh, kini penangan menantu juga akan menyebabkan Tok Guru mengalami nasib seperti apa yang dialami oleh Pak Lah terhadap apa yang diperkatakan umum terhadap Khairy Jamaludin.

Suatu persoalan menarik juga wujud siapa sebenarnya yang menjadi dalang tercetusnya isu ini, adakah ia benar-benar wujud atau sudah dirancangkan dari peringkat awal lagi oleh pihak yang berkeinginan merebut jawatan no satu di negeri yang baru menerima peruntukkan wang ehsan minyak dari Kerajaan Persekutuan.

Mungkin boleh kita katakan isu ini wujud kerana pertarungan untuk merebut kekayaan negeri Kelantan di PMBK antara Kumpulan Husam diwakili Syed Azidi dan Anuar Bakri dengan Arif Fahmi yang menguasai PMBK.

Umum mengetahui Husam sekarang ini, selepas gagal menempatkan diri dalam pimpinan PAS Pusat cuba sebolah mungkin untuk menguasai kepimpinan kerajaan negeri. Namun beliau menyedari bukan senang jalan tersebut kerana seorang demi seorang pahlawan yang diletakkanya untuk menguasai kekayaan Kelantan kini telah mula dihapuskan dari musuh dalaman PAS Kelantan.

Semua mengetahui Syed Azidi merupakan peminum tegar arak ,condong kepada liberalis dan Pro-Anwar, langkah Husam membawa masuk Syed Azidi ke dalam kerajaan Kelantan dilihat sesetengah pihak sebagai akan membebankan Kerajaan Kelantan dan PAS Kelantan. Namun disebabkan liciknya politik Husam Syed Azidi berjaya diberi jawatan sesuai dendan kelayakkannya.

Namun kini perkara itu sudah berlalu dan Tok Guru buat pertama kalinya terpaksa membatalkan hasratnya untuk menunaikan ibadat haji ke Mekah walaupun urusan pemergiannya sudah disempurnakan dari awal-awal lagi. Adakah boleh kita katakan ini juga merupakan usaha agar mendesak Tok Guru bersara awal dari menjadi Menteri Besar Kelantan.

Seharusnya Tok Guru menilai kembali adakah ini juga kesan kecil yang akan diterima oleh PAS selepas berdampingan dengan penuh setia dengan Anwar Atarturk. Kerana hari ini gara-gara berdampingan dengan PAS, PAS langsung tidak kelihatan seperti sebuah Parti Islam, sebaliknya penuh dengan pelbagai cerita yang membawa unsur negatif kepada parti.

Dengan melihat cara Syed Azidi berdendam dengan tindakan Arif Fahmi di laman blognya, adalah tidak mungkin kisah di PMBK akan senyap begitu sahaja. Mungkin selepas ini akan ada lagi kisah yang mengemparkan umum yang boleh menyebabkan imej PAS Kelantan semakin pudar dan tercalit dengan kisah yang tidak sepatutnya.

Monday, November 9, 2009

Gagal urus ekonomi Selangor: Khalid Gagap arah yuran KUIS naik

Tanpa disangka secara tiba-tiba yuran pengajian Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) naik mendadak tidak seperti yang digambarkan oleh slogan kerajaan negeri Selangor yang memerintah iaitu “Negeri Maju, Sejahtera dan Berkebajikan”. Hasilnya satu piket diadakan oleh pelajar kolej Universiti itu seperti yang disiarkan Buletin Utama 6 November 2009.

Ekoran itu dilaporkan lebih 2,000 pelajar KUIS yang mengelarkan diri mereka sebagai Gerakan Mahasiswa Sedar mengadakan demontrasi dipekarangan kolej itu.

Jika sebelum ini Kerajaan Negeri Selangor terpaksa menelan kegagalan mereka melaksanakan sepenuhnya agihan duit RM 1,000.00 seorang kepada seluruh anak Selangor yang berjaya masuk ke Universiti seperti yang dijanjikan dalam pilihanraya. Kini mereka bukan lagi ingin memberi bantuan tetapi makin pula menambah beban kepada anak Selangor dengan kenaikan yuran berlipat kali ganda berbanding sebelum ini.

Agak-agaknya tentu pelajar-pelajar tersebut boleh berjumpa dengan Anwar Ibrahim memandangkan kerap kali Anwar berkunjung ke tempat IPT tersebut selain Unisel untuk membawa mesej umat islam perlu menerima islam ala Amerika.

Sebelum ini melalui Dr. Halimah Exco Kerajaan negeri selalu mendendangkan bahawa mereka akan menjaga kebajikan pelajar di IPT dibawah kerajaan negeri Selangor lebih baik berbanding IPT dibawah Kementerian Pengajian Tinggi. Namun cakap-cakap itu kini hanyalah seperti retorik tidak ubah seperti apa yang Anwar janjikan.

Kini segala pembohongan Anwar dan Pakatan Rakyat akan terdedah dengan dengan sendirinya, dan tidak mustahil akan semakin banyak berita seperti ini akan kita saksikan.

Di masa itu kita tunggu sahaja reaksi Anwar Atartuk, apakah lagi yang cuba dimanipulasinya.

Anwar Atarturk ungkap kata dua kepada ahli PKR

Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi memberi kata dua kepada pemimpin dan anggotanya — sama ada setia atau keluar daripada parti itu jika tidak mahu mengikut dasar dan keputusan yang ditetapkan oleh Azmin Ali.

Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat berkata, beliau bersedia untuk menerima kritikan terhadap parti tetapi tidak boleh berkompromi dengan ahli-ahli yang tidak boleh mengikut dasar yang ditetapkan oleh pucuk kepimpinan lebih-lebih lagi yang diarahkan oleh Azmin Ali.


"Semua anggota parti mestilah menyokong agenda perubahan, bekerja untuk saya dan Azmin Ali atau terpaksa disingkirkan daripada parti,” kata beliau. Ini dilihat sebagai pendirian tegas dinyatakan Anwar ekoran perkembangan dalam parti itu sejak beberapa bulan lalu, antaranya kemelut diantara Azmin dan Jefry Kitingan dan perselisihan diantara Azmin dan Zaid Ibrahim.


Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen menyatakan demikian ketika merasmikan Konvensyen PKR Pulau Pinang di sini malam tadi. Dalam ucapannya malam tadi, Anwar menambah, langkah itu diambil kerana ramai pemimpin PKR yang mahu tindakan tegas dikenakan terhadap anggota yang tidak dapat mengikut dasar parti. "Beri komitmen dan kerjasama kepada Azmin Ali atau anda akan diliwat seperti Saiful,” kata beliau lagi.


Sumber dari Reformis

Saturday, November 7, 2009

Aziz Bari agen umno ke agen Anwar Atarturk?

Pergolakkan dalaman PAS hari ini semakin panas, ekoran tindakan Dr. Aziz Bari menyamakan Presiden PAS dengan legasi kepimpinan UMNO Tun Abdullah Ahmad Badawi didalam portal Malaysiakini, menyebabkan timbul rasa tidak puas hati dikakalangan pimpinan PAS terhadap tokoh akademik itu.

Kini sebagai membalas balik kritikan Aziz Bari, Ketua Pemuda PAS Nasarudin Tantawi membalas hujah dengan mengatakan Aziz Bari adalah agen UMNO untuk memusnahkan PAS. Kata Tantawi seperti dinyatakan didalam blognya :

"Lagaknya seperti mata lembing musuh untuk terus menikam pimpinan PAS yang tidak digemarinya malah juga tidak keterlaluan kalau saya pula mengatakan beliau adalah agen UMNO sebagaimana beliau menuduh Presiden PAS dan timbalannya sebagai pro UMNO"

Hujah Ketua Pemuda PAS ini sebenarnya adalah dangkal kerana secara meluru mengaitkan UMNO dengan Aziz Bari, sedangkan umum mengetahui bagaimana kritikalnya pensyarah undang-undang tersebut kepada UMNO. Malah seringkali Aziz Bari menyokong Nizar Jamaludin dalam krisis perlembagaan dan Menteri Besar di negeri Perak. Dan menyambut baik polisi dan cadangan yang dilontarkan Anwar Ibrahim didalam Pakatan Rakyat.

Nampaknya kini Tantawi cuba bermain jalan selamat, takut dihemtam penyokong Anwar didalam parti beliau mengaitkan dengan mengkambinghitamkan UMNO, walhal dia sendiri mengetahui siapa disebalik ucapan Aziz Bari. Buktinya dengan kata-kata ini:

"apa yang diinginkan oleh Dr Aziz Bari bukan penyelesaian kerana pelan penyelesaian telah dibuat dan medan perbahasan telah dibuka dengan penganjuran seminar ini . tapi beliau menunjuk rasa tidak puas hatinya dengan terus melanyak pimpinan PAS . Ertinya beliau bukan inginkan kedamaian dan penyelesaian tetapi apa yang beliau mahu ialah menyingkirkan Presiden PAS dan beberapa orang pimpinan PAS yang lain bagi memuaskan hatinya dan hati puak - puaknya "

Timbul persoalan siapa puak-puak seperti yang dinyatakan oleh Nasarudin Tantawi ini? Adakah Najib ataupun Anwar Ibrahim, kalaulah Najib puak yang dinyatakan Aziz Bari ini sudah tentu hebat benar pimpinan Najib ini kerana mampu menerobos masuk kedalam parti PAS. Namun realitinya amat sukar UMNO untuk masuk ke dalam jemaah PAS, seperti diketahui PAS amat sensitif dengan bau UMNO dan secara logik tidak mungkin dengan begitu mudah aura Najib atau UMNO akan dapat masuk kedalam Jemaah PAS.

Namun kalau Puak-Puak itu adalah jemaah yang wala kepada Anwar Ibrahim adalah tidak mustahil, kerana UIA tempat beradanya Dr. Aziz Bari memang diketahui adalah kubu kuat Anwar Ibrahim. Disamping itu, geng Jemaah IRC/JIM didalam PAS adalah kumpulan yang jelas setia kepada Anwar, melalui Husam, Khalid Samad, Dzulkifli Ahmad, Dr. Hatta dan geng Erdorgannya, kumpulan ini seringkali cuba mengambil alih kepimpinan PAS dari kumpulan yang Pro Ulama.

Sebenarnya Ketua Pemuda PAS ini mengetahui tentang perkara ini, namun takut dilabel anti Anwar dan tidak popular dikalangan penyokong pakatan rakyat, dirinya sanggup bermain silap mata dengan menghalakan punca permasalahan kepada UMNO.


Anwar Atarturk : Mengapa Aziz Bari begitu berkuasa didalam PAS?

Oleh Bashir Hj Ismail
Ahli PAS Kubang Pasu

Seminar Politik Pas Pusat yang akan diadakan pada hari esok Sabtu, 7 November yang menghimpun seluruh kepimpinan parti semua peringkat adalah suatu tindakan pro aktif yang boleh menjadi medan perbincangan strategik parti bagi mengharungi cabaran di masa kini dan akan datang.

Di samping pastinya ia juga sebagai landasan yang terbaik dalam usaha menyatupadukan kepimpinan dan ahli-ahli Pas serta memperkasakan tubuh badan Pas itu sendiri.


Namun disebalik kebaikan penganjuran program tersebut terdapat sedikit kepelikannya, apabila pihak penganjur mengundang orang luar yang telah membuat pengakuan secara terang bahawa dia bukan ‘orang parti’ untuk memberi ucapan maupun wacananya di program tersebut selama 30 minit. Orang yang dimaksudkan membuat pengakuan bahawa bukan ‘orang parti’ tersebut ialah Dr Abddul Aziz Bari.

Dalam kontesk Pas, siapakah Dr Abdul Aziz Baru ini ? Adakah dia seorang individu yang telah diberi tanggungjawab oleh parti ataupun pemimpin-pemimpin Pas tertentu untuk memberi pandangan dan mengkritik pemimpin tertinggi dan pemimpin kanan Pas secara sesuka hati. Kuasa kritikan yang ada kepadanya sehingga memperlekehkan Presiden Pas, di samping mengaitkan kekalahan Pas di Bagan Pinang adalah disebabkan oleh beberapa kepimpinan Pas yang lain.

Walaupun Pas secara prinsipnya mengalu-alukan serta mendukong konsep kebebasan bersuara kepada seluruh manusia termasuklah Dr Aziz Bari, namun apakah tindakan Dr Aziz Bari yang memperlekehkan kepimpinan Pas dengan hanya memberi hujah yang dangkal dan naïf melalui media massa boleh dipandang ringgan oleh ahli Pas yang berfikiran waras dan rasional. Sehinggakan kritikannya tersebut hampir mencetuskan krisis kepimpinan dalam Pas.

Di sini saya cuma nak menimbulkan persoalan kepada pihak penganjur apabila menjemput Dr Aziz Bari datang ke seminar untuk memberi pandangan maupun wacananya. Apapun alasan yang bakal diberikan oleh pihak penganjur, saya tetap mengatakan keterlibatan Dr Aziz di dalam seminar tersebut adalah tidak wajar dan sama sekali tidak diperlukan oleh Pas kerana ia bukan sahaja bukannya ‘orang parti’ tetapi secara jelas ia bersikap negative kepada beberapa kepimpinan Pas termasuklah Presiden dan Timbalan Presiden Pas.

Perlekehannya ke atas Presiden Pas, saya kira cukup mendukacitakan ahli-ahli Pas kecuali bagi mereka-mereka tertentu yang mungkin mahukan Dr Aziz Bari ataupun pihak luar berbuat begitu kepada Presiden Pas. Ahli Pas yang rasional saya yakin ia amat tersentuh dengan perbuatannya itu.

Oleh itu, saya juga beranggapan bahawa kesediaan pihak penganjur mengundang Dr Aziz Bari adalah suatu kesilapan besar serta berpotensi menimbulkan masalah baru kepada Pas di masa depan.

Perlu diingatkan kepada pihak penganjur bahawa Pas tidak perlu kepada wacana ataupun kritikan dari ‘orang bukan parti’ seperti Dr Aziz Bari terhadap kepimpinannya kerana ahli-ahli Pas sendiri mampu untuk memikir dan menilai kepimpinannya sendiri. Dalam sejarah Pas, belum pernah berlaku ‘orang bukan parti’ begitu berkuasa dalam memberi pandangan dan teguran kepada Pas sehinggakan menyebabkan Mursyidul Am Pas melenting dan hampir- hampir mencetuskan krisis kepimpinan serta perpecahan dalam parti.

Nampaknya, kritikan dan perlekehan terhadap Presiden Pas dan pemimpin kanan Pas lain yang dilakukan oleh Dr Aziz Bari begitu berkuasa sekali sehinggakan ia diajak sama turut serta dalam seminar politik Pas pada Sabtu ini. Mungkinkah seminar politik ini nanti memberi kesempatan kepadanya untuk memperlekehkan pemimpin Pas di depan para peserta yang terdirin kepimpinan Pas dari seluruh negara.

Akhirnya, pihak penganjur sewajarnya membatalkan undangan tersebut, sebaliknya mengundang tokoh-tokoh dan kepimpinan PAS itu sendiri di dalam memberi pandangan maupun kritikan di atas apa jua isu di dalam seminar politik yang akan diadakan tersebut. Biarlah tokoh dan pemimpin Pas sahaja yang memberi pandangan mereka, barulah pengisian seminar tersebut benar-benar menghasilkan suatu perbincangan dan keputusan yang tulen dan memenuhi matlamat ia diadakan.

Sumber : utaraonline

Mengapa Aziz Bari begitu berkuasa kepada PAS?

Oleh Bashir Hj Ismail
Ahli PAS Kubang Pasu

Seminar Politik Pas Pusat yang akan diadakan pada hari esok Sabtu, 7 November yang menghimpun seluruh kepimpinan parti semua peringkat adalah suatu tindakan pro aktif yang boleh menjadi medan perbincangan strategik parti bagi mengharungi cabaran di masa kini dan akan datang.

Di samping pastinya ia juga sebagai landasan yang terbaik dalam usaha menyatupadukan kepimpinan dan ahli-ahli Pas serta memperkasakan tubuh badan Pas itu sendiri.


Namun disebalik kebaikan penganjuran program tersebut terdapat sedikit kepelikannya, apabila pihak penganjur mengundang orang luar yang telah membuat pengakuan secara terang bahawa dia bukan ‘orang parti’ untuk memberi ucapan maupun wacananya di program tersebut selama 30 minit. Orang yang dimaksudkan membuat pengakuan bahawa bukan ‘orang parti’ tersebut ialah Dr Abddul Aziz Bari.

Dalam kontesk Pas, siapakah Dr Abdul Aziz Baru ini ? Adakah dia seorang individu yang telah diberi tanggungjawab oleh parti ataupun pemimpin-pemimpin Pas tertentu untuk memberi pandangan dan mengkritik pemimpin tertinggi dan pemimpin kanan Pas secara sesuka hati. Kuasa kritikan yang ada kepadanya sehingga memperlekehkan Presiden Pas, di samping mengaitkan kekalahan Pas di Bagan Pinang adalah disebabkan oleh beberapa kepimpinan Pas yang lain.

Walaupun Pas secara prinsipnya mengalu-alukan serta mendukong konsep kebebasan bersuara kepada seluruh manusia termasuklah Dr Aziz Bari, namun apakah tindakan Dr Aziz Bari yang memperlekehkan kepimpinan Pas dengan hanya memberi hujah yang dangkal dan naïf melalui media massa boleh dipandang ringgan oleh ahli Pas yang berfikiran waras dan rasional. Sehinggakan kritikannya tersebut hampir mencetuskan krisis kepimpinan dalam Pas.

Di sini saya cuma nak menimbulkan persoalan kepada pihak penganjur apabila menjemput Dr Aziz Bari datang ke seminar untuk memberi pandangan maupun wacananya. Apapun alasan yang bakal diberikan oleh pihak penganjur, saya tetap mengatakan keterlibatan Dr Aziz di dalam seminar tersebut adalah tidak wajar dan sama sekali tidak diperlukan oleh Pas kerana ia bukan sahaja bukannya ‘orang parti’ tetapi secara jelas ia bersikap negative kepada beberapa kepimpinan Pas termasuklah Presiden dan Timbalan Presiden Pas.

Perlekehannya ke atas Presiden Pas, saya kira cukup mendukacitakan ahli-ahli Pas kecuali bagi mereka-mereka tertentu yang mungkin mahukan Dr Aziz Bari ataupun pihak luar berbuat begitu kepada Presiden Pas. Ahli Pas yang rasional saya yakin ia amat tersentuh dengan perbuatannya itu.

Oleh itu, saya juga beranggapan bahawa kesediaan pihak penganjur mengundang Dr Aziz Bari adalah suatu kesilapan besar serta berpotensi menimbulkan masalah baru kepada Pas di masa depan.

Perlu diingatkan kepada pihak penganjur bahawa Pas tidak perlu kepada wacana ataupun kritikan dari ‘orang bukan parti’ seperti Dr Aziz Bari terhadap kepimpinannya kerana ahli-ahli Pas sendiri mampu untuk memikir dan menilai kepimpinannya sendiri. Dalam sejarah Pas, belum pernah berlaku ‘orang bukan parti’ begitu berkuasa dalam memberi pandangan dan teguran kepada Pas sehinggakan menyebabkan Mursyidul Am Pas melenting dan hampir- hampir mencetuskan krisis kepimpinan serta perpecahan dalam parti.

Nampaknya, kritikan dan perlekehan terhadap Presiden Pas dan pemimpin kanan Pas lain yang dilakukan oleh Dr Aziz Bari begitu berkuasa sekali sehinggakan ia diajak sama turut serta dalam seminar politik Pas pada Sabtu ini. Mungkinkah seminar politik ini nanti memberi kesempatan kepadanya untuk memperlekehkan pemimpin Pas di depan para peserta yang terdirin kepimpinan Pas dari seluruh negara.

Akhirnya, pihak penganjur sewajarnya membatalkan undangan tersebut, sebaliknya mengundang tokoh-tokoh dan kepimpinan PAS itu sendiri di dalam memberi pandangan maupun kritikan di atas apa jua isu di dalam seminar politik yang akan diadakan tersebut. Biarlah tokoh dan pemimpin Pas sahaja yang memberi pandangan mereka, barulah pengisian seminar tersebut benar-benar menghasilkan suatu perbincangan dan keputusan yang tulen dan memenuhi matlamat ia diadakan.

utaraonline

Friday, November 6, 2009

Aziz Bari senjata terbaru Anwar Atarturk untuk musnahkan PAS

Konflik dalaman Parti Islam SeMalaysia (PAS) yang kini belum nampak akan reda sepenuhnya sebenarnya tercetus kerana terdapat sesetengah pemimpin dan anggota parti itu sendiri tidak mahu Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjadi perdana menteri jika pakatan pembangkang menang dalam pilihan raya umum akan datang.

Kelompok ini walaupun berada didalam PAS seakan teruja dan inginkan Anwar Ibrahim dilantik mengetuai kerajaan Malaysia sekiranya Pembangkang memerintah Malaysia.

Dengan itu kelompok ini menjadikan kerajaan perpaduan cetusan Haji Hadi Awang sebagai alasan kuat untuk menidakkan kemampuan Hadi Awang sebagai calon Perdana Menteri.

Manakala kumpulan yang menyokong kepimpinan Hadi Awang difahamkan meragui usaha mengangkat Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri lantaran pelbagai isu yang menyelimuti bekas tokoh penting disebalik penubuhan Foundation For Futeru sebuah yayasan yang dibiayai oleh Amerika di Timur Tengah.

Sebelum ini, wartawan akhbar The Star, Joceline Tan, dalam ruangan Insight menyatakan permasalahan dalam PAS bukan sahaja melibatkan golongan UG, tetapi juga melibatkan isu anti-Anwar dikalangan pendokong PAS.

Menurut analisis itu, golongan tersebut mahukan Presiden PAS, Hadi Awang, dan bukannya Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri sekiranya pakatan pembangkang berkuasa.

Ini menyebabkan kelompok yang pro kepada Anwar didalam Parti, seperti Husam Musa telah cuba mengaitkan beberapa nama untuk dikambinghitamkan sebagai liabiliti kepada parti. Hasilnya Dr. Hassan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor terpaksa mengadap jawatankuasa disiplin PAS ekoran cuba memperjuangkan polisi PAS dalam kerajaan Negeri Selangor.

Hari ini suara Dr. Aziz Bari seolah suara Muryidul Am dikalangan orang PAS. Apa sahaja saranan pensayarah UIA yang mempunyai ikatan yang erat dengan Anwar dan Husam itu akan disahut oleh penyokong PAS yang pro Anwar.

Kini Aziz Bari cuba menunjukkan belangnya apabila mendesak Presiden PAS Haji Hadi Awang berkorban demi parti dan berundur dari jawatan yang disandang.
Sungguh lucu tindakan Aziz bari ini, dengan mengunakan UG sebagai alasan beliau cuba mempengaruhi pewakilan PAS agar tidak lagi wala kepada Presiden yang dipilih melalui muktamar tempoh hari.

Tindakan Aziz Bari ini menyebabkan timbul persoalan kenapa umum beliau begitu beria-ia menyerang Presiden PAS, walhal beliau bukan ahli parti tersebut hanya sebagai Pensyarah Perundangan di UIA sahaja, dan yang lebih jelek lagi kedududukan Anwar Ibrahim lansung tidak pernah disentuh oleh Aziz Bari.

Walhal semua mengetahui sudah banyak kali Anwar cuba menipu rakyat Malaysia dari janji penubuhan kerajaan 16 September hinggalah cubaan penangguhan kes liwatnya. Pelbagai kes-kes yang menyelubungi Anwar sebelum ini pun Aziz Bari cuba menutupinya. Inilah yang menyebabkan kredibiliti Aziz Bari sebenarnya boleh dipertikai.

Adalah mungkin suara yang dilontarkannya adalah suara dari hati Anwar Ibrahim sebenarnya dan beliau hanya tukang menyampaikanya sahaja. Dengan kedudukkannya yang selalu dikenali sebagai ahli akademik Pro PAS dan PKR mungkin Anwar melihat kata-kata Aziz Bari dapat membentuk pandangan umum dikalangan ahli untuk membuat perubahan didalam parti PAS.Dan ini tidak mustahil dilakukan Anwar kerana beliau sememangnya lebih mampu dari hal tersebut, sedangkan Ustaz Badrul Amin dan dan Ramlan Porigi pun Anwar mampu rosakkanya apatah lagi dengan Aziz Bari yang hanya layak digelar ustaz mee celup sahaja.

Kerana Anwar mengetahui selagi Hadi Awang berada didalam PAS, segala misi yang digaris Anwar belum tentu akan berjaya. Oleh itu pada Anwar, kedudukkan Hadi Awang seharusnya dijatuhkan walau bagaimana kaedah sekalipun.

Sebenarnya senario itu begitu disedari oleh Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato’ Haron Din, sebab itulah menjelang muktamar tempoh hari beliau sempat mengingatkan kepada pewakilan PAS mengenai bahayanya golongan musuh didalam selimut didalam parti. Ingatkan itu pada pewakilan menyebabkan Husam mengalami kekalahan dalam pertandingan jawatan Timbalan Presiden Parti, dan sekaligus menghancurkan pelan Anwar untuk menguasai PAS.

Namun itu sedikitpun tidak mematahkan Anwar untuk menguasai kepimpinan PAS, kini reputasi yang ada pada Aziz Bari pula cuba dipergunakan Anwar untuk meruntuhkan kepimpinan PAS sedia ada yang dilihat tidak sealiran dengan misi Anwar Ibrahim. Dan yang pasti tindakan mainan Anwar dan Dr. Aziz bari ini tidak akan dibiarkan dengan mudah oleh kelompok yang setia dengan Presiden PAS sekarang.

Thursday, November 5, 2009

Anwar Atarttuk arah Husam jangan terima wang ehsan


Tok Guru Nik Aziz dikhabarkan akan berpuasa 3 hari bagi menunaikan nazar puasa setelah impian dan harapan rakyat Kelantan merasai duit hasil pengeluaran minyak di pesisir luar pantai Kelantan diberikan. Walaupun bukan atas nama royalty sebaliknya atas nama wang ehsan namun ia tetap disyukuri oleh Menteri Besar Kelantan dan rakyat tanpa mengira fahaman politik.

Namun disebalik itu Husam Musa dan puak erdorgan di Parlimen melalui Khalid Samad dan Dr. Dzulkifli menyerang bertubi-tubi Datuk Seri Najib Tun Razak. Serangan bertali arus puak erdorgan ini tidak ubah seperti serangan menggila blogger upahan mereka di internet menyerang Presiden PAS, Tok Guru Hadi Awang, Ustaz Nasarudin, Mustafa Ali dan Hasan Ali.

Husam Musa menyatakan "Kerajaan negeri tidak (dapat) menerima bayaran wang ehsan yang diumumkan hari ini bagi menggantikan bayaran wang royalti minyak kepada Kelantan," katanya seperti dilaporkan Bernama, walaupun Tok guru Nik Aziz menerima.

Selain itu Husam juga mencadangkan menubuhan panel guaman tersebut, dan antara perkara yang dicadangkan untuk dipertimbangkan oleh panel guaman ini ialah:

1. Kemungkinan mengambil tindakan mahkamah membatalkan perjanjian penyerahan hak kepada Petronas untuk mencari gali dan mengeluarkan sumber petroleum dan lautan negeri Kelantan 1975 jika sekiranya tuntutan royalti minyak tidak dipatuhi.

2. Kemungkinan untuk kerajaan negeri mengambil tindakan mahkamah di luar negara termasuk perintah injunksi menghentikan pengeluaran di JDA (Kawasan Pembangunan Bersama Malaysia-Thailand) dan CAA (Kawasan Pengurusan Komersial Malaysia-Vietnam) yang melibatkan entiti dan syarikat antabangsa.

Dalam keadaan Tok Guru Nik Aziz berlapang dada menerima pemberian Najib dan sanggup berbincang dengan Perdana Menteri demi kesejahteraan rakyat, Husam pula seakan cuba menjadi hero dalam hal ini apabila menolak wang ehsan tersebut dan cuba mewujudkan kemelut baru.

Sebenarnya apa yang membuatkan Husam begitu marah dengan tindakan Najib? Adalah diakui dengan pengagihan wang ehsan kerajaan Pusat kepada rakyat mengunakan jentera kerajaan sebenarnya ia lebih membawa untung kepada rakyat berbanding orang politik. Kerana segala projek yang dilaksanakan adalah untuk kesejahteraan rakyat dan bukan untuk kepentingan individu didalam politik. Mungkin ini yang menyebabkan Husam dan puak Erdorgan menyerang habis-habisan DS Najib sewaktu ia dinyatakan didalam Parlimen. Kerana peluang Husam dan puaknya untuk mengaut kekayaan demi karier politik akan terhalang.

Husam mengetahui hasil balak diKelantan semakin merosot, dan banyak projek ekonomi yang dicadangkannya untuk rakyat Kelantan sebelum ini terkulai layu, dari projek Kambing Japnapari hinggalah projek pokok Depu semuanya tepu tanpa mengeluarkan hasil. Wajah Tok Guru Nik Aziz hanya dipergunakan Husam sahaja untuk mengambarkan hebatnya projek tersebut. Kini gambar pokok Depu dan kambing telah dikeluarkan digantikan dengan poster-poster gergasi wajah Tok Guru dan program perkasakan tulisan jawi.

Itulah Husam Musa sungguh licik permainan politik mengabui minda rakyat Kelantan sehingga ramai terpedaya dengan permainan billboard keluaran Perbadanan Menteri Besar Kelantan yang berada di bawahnya.

Tak ubah liciknya dengan sifu beliau Anwar Atarturk, yang sehingga kini masih pening bermain hujah dan alasan untuk menunda perbicaraan kes liwatnya dengan Saiful Bukhari.

Antara Husam dan Anwar ini, keduanya mempunyai minat yang sama iaitu menungang kuda. Dengan kedua-duanya berlatar belakang pendidikan dari instituti yang sama dan berada dalam satu jemaah sewaktu di Universiti Malaya kini semakin jelas Husam dipergunakan Anwar untuk mengembangkan idea Anwar Ibrahim didalam PAS.

Jika tidak mana mungkin PAS yang suatu dulu hanya ada satu PAS kini ada dua PAS, gara-gara kewujudan puak Erdogan pimpinan Husam yang begitu agresif melancarkan pelbagai strategi untuk memburukkan geng ulama didalam PAS dengan pelbagai kaedah.

Jika selepas ini Hasan Ali disingkirkan dari jawatan Pesuruhjaya PAS dan Exco Kerajaan Negeri tentu Husam akan tersenyum lebar, selebar senyuman Tony Phua yang mengatakan kepada Portal Malaysiakini, DAP gembira Hasan Ali dikenakan tindakan oleh kepimpinan PAS.

Mungkin saat ini Husam Musa sedang berfikir dan meminta pandangan Anwar Atarturk untuk mengangu pemberian hasil wang ehsan tersebut, kerana sekiranya ia berjaya dilaksanakan dengan sepenuhnya, program yang direncanakan oleh Husam dan Anwar akan terbantut dan memusnahkan karier politik keduanya sekali.

Wednesday, November 4, 2009

Anwar Atarturk dah lama rancang nak kenakan Dr.Asri

Politik negeri Selangor akhir-akhir ini tidak lekang dengan pelbagai isu, dari isu bogel Exco kerajaan negeri , isu jualan alkohol hinggalah isu pertelagahan sesama komponen didalam parti Pakatan Rakyat yang memerintah Selangor. Tidak cukup dengan itu kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa juga mengusik rakyat di negeri Selangor.

Kini isu yang melibatkan Dr. Maza yang cukup mengemparkan dan memalukan umat islam juga berlaku di negeri Selangor. Timbul persoalan adakah benar Selangor selepas diperintah Pakatan Rakyat semenjak tahun 2008 merupakan kerajaan yang patut kepada syariat Allah seperti yang didakwa beberapa pihak. Ini kerana sebaik sahaja Pakatan Rakyat naik di negeri Selangor, maka berkatalah beberapa pihak bahawa kini islam akan didaulatkan sepenuhnya di Selangor.

Natijahnya islam di Selangor kini sebenarnya semakin hari dipandang sinis oleh beberapa pihak. Disebabkan islam, pihak DAP dan PKR tidak berkenan cara Dr. Hasan Ali menyuarakan pandangan. Jesteru itu adakah dapat kita katakan bahawa isu Dr. Maza ini sebenarnya ada kaitan dengan usaha-usaha untuk menjatuhkan Dr. Hasan Ali dan juga agama islam dinegeri Selangor sendiri.

Persoalan siapa yang mengarahkan Dr. Asri ditangkap dan dihalang dari menyampaikan ceramah kian hangat diperkatakan, dari si polan ini hingga lah ke polan itu dikaitakan. Antara yang menjadi sasaran awal ialah Dr. Hassan Ali Pesuruhjaya PAS Selangor dan juga Dr. Nakhai mantan Yang Dipertua YADIM. (walaupun umum mengetahui setakat mana pengaruh badan ini terhadap JAIS)

Menurut Dr. Maza sendiri seperti yang dinyatakan kepada Sayuti Omar, bahawa beliau tidak mempunyai masalah dengan sesiapa sahaja yang berada UMNO dan PAS, malah pemimpin kedua parti ada menghubunginya termasuk Tun Dr. Mahathir dan Tun Abdullah Ahmad Badawi, begitu juga dengan sokongan Tok Guru Nik Aziz terhadap dirinya dengan mengkritik kejadian penangkapan tersebut .

Dari situ adalah jelas Dr Asri tidak menyebut pun nama PKR, malah memberitau hanya Anwar sahaja yang tidak menghubungi dirinya berbanding tokoh politik lain.

Sehingga kini Anwar masih berdiam diri begitu juga dengan Wan Azizah, yang memeningkan lagi motif YB Zuraida dan YB Saari Sungib ( kedua-duanya bekas aktivis JIM-Pro Anwar) berada di rumah tersebut dan cuba menghalang tindakan jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada malam tersebut, seolah-olah seakan sudah dirancang dan hanya lakonan sahaja.

Suatu fakta yang menarik Anwar dan PKR sebenarnya tidak berapa selesa dengan cara Dr. Asri memberikan pandangan perihal kes liwatnya, hingga menyebabkan Badrul Amin Timbalan Pengerusi PKR Selangor didalam laman internet cuba berdebat dan berhujah dengan saranan yang dikemukan Dr. Asri. Dan ramai mengetahui bagaimana Badrul Amin cuba membela habis-habisan Anwar dalam isu Liwat hingga Ramlang Porigi pun diperdayakannya atas arahan Anwar.

Yang kedua Saari Sungib juga mempunyai demdam peribadi kerana disingkirkan dari jawatan PAS Selangor bersama dengan Khalid Samad, kelompok penentang Hassan Ali di dalam PAS Selangor ini seolah sedang melancarkan perang-habis habisan memerangi Hassan Ali.

Dari situ adakah mungkin isu yang membabitkan Dr. Asri ini juga adalah cara untuk memusnahkan kredibiliti Peseruhjaya PAS Selangor, memandangkan bidang kuasanya didalam Kerajaan Negeri melibatkan perihal hal ehwal agama islam dan berkaitan dengannya.

Dengan niat untuk menjatuhkan Dr. Asri dan Hasan Ali, sebenarnya perkara seperti ini tidak mustahil dilakukan didalam politik, dan yang pasti Anwar mampu melakukannya.

Dengan bilangan pegawai Jais yang membuat serbuan pada malam tersebut, seolah membayangkan JAIS sudah lama untuk meneliti tindak tanduk pergerakan Dr. Asri. Adalah mustahil YB Zuraida dan Saari Sungib sedikit pun tidak mengetahui apa yang akan berlaku pada malam tersebut.

Kerana kebiasaanya ahli politik ini merupakan yang paling cepat mengetahui sesuatu hal samada dimaklumkan oleh jabatan atau pihak berkuasa, untuk memudahkan dirinya berhadapan situasi yang tidak dijangkakan. Dalam kes ini ia melibatkan pihak berkuasa dibawah Kerajaan Negeri Selangor, dan kedua YB berkenaaan adalah sama sebakul dengan parti pemerintah di Negeri Selangor.

Apabila Khalid Samad cuba mengkabinghitamkan UMNO didalam hal ini, dan bloggers Pakatan Rakyat yang pro Anwar menyalahkan UMNO, kita dapat melihat seakan nada mereka hampir sama. Dan adalah tidak mustahil permainan ini merupakan satu lagi perancangan licik oleh Anwar dan suku sakatnya. Seperti mana tindakan Anwar yang cuba memanipulasikan imej Saiful Bukhari berkaitan kes liwat.