Sunday, December 27, 2009

Anwar kian terdesak untuk kuasai PAS, projek langar Hadi dimulakan


11.30 pagi 27 Disember 09 dilaporkan wujud sekumpulan penyokong yang didakwa ahli PAS diketuai oleh Wan Hilman Wan Abdul Rahim berkumpul dan mendesak Parti Islam Semalaysia (PAS) Selangor keluar dari pakatan tersebut kerana mendakwa sekutu mereka mengabaikan peranan parti tersebut. Himpunan yang diadakan dihdapan pejabat Pesuruhajaya PAS Selangor di Worlwide Business Centre Shah Alam itu mengesahkan, apa yang tersebar di internet 24 jam sebelum peristiwa tersebut.

Persoalannya sekarang siapa yang berada disebalik tabir kumpulan tersebut, PAS melalui harakah daily seperti tersiar dilaman portanya menyatakan UMNO adalah tulang belakang perhimpunan tersebut. Manakala kumpulan bloger2 yang pro UMNO pula mengatakan bahawa kumpulan itu ditaja oleh PKR untuk memburukkan Dato Hassan Ali dan kumpulan Perpaduan di dalam PAS.

Samada benar atau tidak kenyataan kedua belah pihak itu, perhimpunan tersebut telah dilakukan dan hanya media mainstream sahaja yang melaporkan didalam portal berita internet masing-masing seperti BERNAMA DAN MSTAR.

Jurucakap kumpulan tersebut Wan Hilman yang mendakwa merupakan ahli PAS Gombak menegaskan beliau menafikan dakwaan bahawa kononnya kumpulan itu dibiayai oleh Umno atau Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sesuatu yang aneh bloger pro UMNO, bloger PKR dan bloger PAS juga lansung tidak menyiarkan peristiwa tersebut. Manakala portal Malaysiakini tidak membuat liputan khas sepertimana peristiwa lain dengan hanya membuat liputan susulan sahaja.

Sesungguhnya apa yang berlaku ini kemungkinan mempunyai signifikasi siapa yang menganjurkan bantahan berkenaan. Lewat petang kejadian difahamkan , Malaysiakini hanya menyiarkan penafian oleh Salehudin bahawa kumpulan yang berhimpu itu ada kaitan dengan PAS.
Sesungguhnya peristiwa ini akan sedikit sebanyak akan menyebabkan Pakatan Rakyat di Selangor tidak akan tenteram. Lebih-lebih lagi bentuk hukuman kepada Hasan Ali dan Khalid Samad masih lagi belum diumumkan oleh Tuan Ibrahim Tuan Man seperti yang diputuskan oleh Jawatankuasa PAS Pusat sebelum ini, ekoran pelbagai tuduhan dan pergolakan dalaman pimpinan PAS Selangor baru –baru ini yang menimbukan kontroversi.

Sementara itu, menurut sumber-sumber dalaman PAS, ada menyatakan bahawa Khalid Samad sehingga kini masih berdendam dan memang tidak begitu selesa dengan Hassan Ali yang mengetuai PAS Selangor rentetan pemecatan beliau dari dewan harian PAS Selangor dan pelbagai isu antara mereka berdua sebelum ini.

Jesteru tindakan dari itu khabarnya kumpulan Khalid Samad dikhabarkan akan meneruskan usaha untuk memburukkan Hassan Ali dan juga Ustaz Nasharudin serta Haji Hadi Awang yang dilihat pro kepada Hassan Ali.

Diyakini juga segala gerak kerja Khalid Samad mendapat bantuan dan restu dari Parti PKR pimpinan Anwar Ibrahim, dan banyak pertemuan diatur bagi merealisasikan agenda tersebut.

Blog GAP mendedahkan salah satu pertemuan telah diaturkan di sebuah Hotel di Kuala Lumpur baru-baru ini, dengan motif untuk memburukkan kumpulan Perpaduan (UG) didalam PAS dan parti UMNO.

No comments: