Wednesday, December 2, 2009

Anwar Atarturk : saya ada fakta lawan kes liwat


Hajat Anwar untuk menggugurkan kes liwatnya akhirnya terburai ditengah jalan apabila Hakim Mahkmah Tingi menolak hajat Anwar semalam dan mengumumkan bahawa 25 Januari merupakan tarikh perbicaraan kes liwat Anwar dengan Mohd Saiful Buhari Azlan.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh itu setelah menolak permohonan Datuk Seri Anwar dengan alasan laporan perubatan dalam kes itu tidak boleh dijadikan asas bagi mahkamah membatalkan pertuduhan.

Beliau sebaliknya memutuskan hanya perbicaraan penuh dapat mengesahkan sama ada wujud atau tidak penembusan pada dubur pengadu kes tersebut, Mohd Saiful, seperti dalam pertuduhan.

Anwar, 62, dikatakan dituduh meliwat Mohd Saiful, 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara dii antara jam 3.01 petang dan 4.30 petang, pada 26 Jun 2008.

Sebelum ini Anwar mempergunakan pelbagai taktik untuk memperlengahkan perbicaran kes liwat, antaranya mencari kelemahan prosiding perundangan dan seringkali beliau menyalahkan pasukan pendakwaan.

Namun apabila Sankara Nair memaklumkan pihak beliau akan membuat rayuan keputusan Hakim tersebut, seolah membuktikan bahawa Anwar sebenarnya yang tidak ingin perbicaraan kes liwar tersebut diadakan dalam tempoh terdekat ini.

Sememangnya Anwar bijak mengkaburi pandangan umum mengenai kes liwat yang bakal dihadapinya ini, Kalau kita perhatikan sekiranya ada perbicaraan di Mahkamah pasukannya akan lantas mecipta isu untuk mengelakkan umum bercakap mengenai kes liwatnya.

Seperti perbicaraan permohonan Anwar semalam, ia muncul sewaktu isu kewajaran kursus BTN masih lagi hangat diperkatakan.

Polemik yang dirancang oleh Anwar ini seakan hampir memerangkap UMNO sendiri apabila ramai pemimpin tertinggi UMNO mengambil kesempatan mengulas sama isu BTN dalam versi yang pelbagai. Walhal hakikatnya ia merupakan taktik Anwar untuk mengalihkan isu liwatnya.

Menjadi persolan kini sebelum perbicaraan pada 25 januari nanti adakah akan ada isu lain yang akan dicetuskan Anwar Ibrahim. Kerana tidak mungkin Anwar dengan begitu mudah masuk ke dalam Mahkamah untuk mendengar Saiful bercerita mengenai bagaimana dia diliwat oleh bekas bosnya itu.

Seperti kata Anwar kepada wartawan, sejurus selepas pengumuman Hakim Mahkamah Tinggi:

“Saya sangat bimbang dengan keputusan ini. Ini kes pertama dalam zaman moden di mana sebuah mahkamah tidak mengendahkan laporan perubatan yang menunjukkan tiada kesan penembusan atau liwat. Saya rasa kami akan berdepan dengan satu pertarungan yang sukar tetapi kami akan berjuang. Kami mempunyai hujah yang kukuh. Kami mempunyai fakta”

Kata-kata Anwar membuktikan bahawa dia tidak akan berdiam diri, taktik memperlekehkan institusi kehakiman akan dipergunakan sebaik mungkin untuk melepaskan diri dari perbicaraan.

Dan kita percaya seperti yang telah dilakukan sebelum ini, akan ada sesi ceramah umum untuk meyakinkan orang awam bahawa dia telah menjadi mangsa konspirasi pihak kerajaan.

Meletakkan hukuman sebelum perbicaraan adalah strategi Anwar untuk membuat penyokongnya tidak meragui akan peribadi dirinya.

Samada benar atau tidak punggung Saiful pernah ditembus oleh zakar Anwar atau tidak biarlah saksi perbicaraan yang akan memberi penjelasan.

Sebenarnya kehebatan dunia hari ini menyaksikan wujudnya pelbagai produk untuk memberi kepuasan dalam hubungan anal seks, tanpa membawa kesan buruk kepada pelaku hubungan tersebut.

Sesunguhnya dakwaan Anwar bahawa tiada kesan tusukan zakar merupakan bukti Saiful tidak diliwat sebenarnya amat melucukan bagi pengamal hubungan sejenis seperti dipetik di laman gay tempatan. Sesunguhnya pengamal seks songsang ini lebih tahu bagaimana untuk melakukan hubungan anal seks tanpa menyakitkan pasangan masing-masing.

Mungkin Anwar boleh menipu rakyat umum yang lansung tidak memahami bagaimana hubungan sejenis ini dipraktikkan, namun hakikatnya Anwar tidak dapat menipu kelompok yang sama gender dengannya iaitu pengamal homoseksual dan biseksual.

No comments: