Sunday, November 15, 2009

Azmin sebagai pegawai khas Anwar dapat 8.5 juta, Shamsidar ...?


Azmin Ali Naib Presiden PKR dilaporkan media hari ini menafikan beliau, isterinya dan adik iparnya Jamal Tahrin membeli saham bernilai RM 8.5 juta seperti yang didakwa oleh Pengerusi Yayasan Belia india Malaysia, S.A Vickneswaran di media sebelum ini.

Menurut Azmin dokumen tesebut dimanipulasi oleh pihak-pihak tertentu yang mahu menjejaskan karier politiknya.
Soalnya sekarang kenapa tanpa merujuk kepada siasatan pihak berkuasa Azmin terus membuat penafian memiliki harta tersebut. Apa sebenarnya yang menggangu fikiran Azmin kini, adakah dirinya sudah mengetahui kandungan sebenar dokumen tersebut walaupun beliau menyatakan belum melihat dokumen seperti didakwa Vikneswaran.

Kalau kita lihat senario semalam sebaik berita itu disiarkan di akhbar Azmin lantas membuat penafian dan disiarkan dilaman blog Anwar Ibrahim dan media internet. Janggal rasanya melihat laman Anwar sendiri sepantas kilat menyiarkan penafian tersebut, seolah-olah mereka mengetahui kandungan dokumen tersebut.Jika kita lihat isu lain sebelum ini sehari selepas kejadian barulah laman Anwar akan mengambil reaksi terhadap isu yang wujud didalam PKR dan PAS. Pelbagai manefestasi boleh diterjemahkan bila ini berlaku.

Seharusnya dalam situasi ini jika benar Azmin merasakan dirinya tidak bersalah beliau seharusnya menyeru bekas ketua pemuda MIC itu menyerahkan ia kepada pihak berkuasa untuk siasatan dari membuat penafian terus kerana ia lebih gentlemen dan punya kredibiliti.

Saham-saham tersebut dikatakan dimiliki oleh Azmin pada sekitar tahun 1992 hingga 1994, jika tuduhan itu betul timbul tandanya bagaimana Azmin, Shamsidar dan adik iparnya memiliki harta tersebut.

Sedangkan jawatan Azmin pada masa tersebut difahamkan hanyalah merupakan pegawai khas kepada Anwar Ibrahim yang semasa itu merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Mengikut keadaan pada masa itu logik elaun seorang pegawai khas dipercayai antara linkungan 2,000 hingga 3,000 setiap seorang.

Bagaimana seorang pegawai khas boleh memiliki saham sebesar itu, yang memelikkan lagi kenapa Shamsidar Taharin dan adik iparnya turut memiliki sama. Adakah ini sebenarnya kiasan yang pernah dinyatakan oleh S.Nalakarupan bahawa Azmin dan Shamsidar mempunyai hubungan istimewa dengan Anwar.

Dengan kata lain saham yang didapati Azmin itu adalah merupakan ganjaran hadiah hubungan Anwar Ibrahim dengan kedua pasangan suami isteri pada masa itu. Azmin juga menjelaskan kepada media bahawa beliau sentiasa difitnah oleh musuh politik untuk mengaibkan diri dan keluargannya.

Isu dokumen ini hadir disaat Anwar baru sahaja melancarkan perang kepada Najib dengan mengumumkan pelantikkanya sebagai Penasihat ekonomi negeri Selangor dengan bayaran hanya RM1. Mungkin kehadiran dokumen ini akan menyebabkan Anwar pun seakan gelisah sama kerana dua orang kesayangganya terlibat dengan kes tersebut.

Oleh itu, selepas ini kita mungkin dapat jangkakan Anwar demi membela orang kesayangganya akan memikirkan strategi yang pelbagai untuk menangkis dakwaan tersebut.
Dan kita percaya isu ini mungkin akan lebih panjang selepas ini jika kita mengetahui kenapa Azmin dan Shamsidar memiliki kekayaan yang diluar kemampuan seorang pegawai khas sewaktu itu. Sama-sama kita nantikan kisah ini...

No comments: